Västra Nyland

Har en konkurrent i Solf. Att säga att grälande politiker beter sig som säger kommunfors­karen.

Cykelfabri­ken i Hangö grov förolämpni­ng mot barnen,

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik. jansen@ksfmedia.fi

Jan Peter Bonn cykelramar i Finland importeras de från Danmark.

Oftast tillverkas ett tiotal cyklar av samma modell på en gång. En av de tre montörerna gör hjulen, de andra jobbar med de andra delarna. Det tar cirka en timme att montera en cykel.

Försäljnin­gen går bäst i Österbotte­n, folk vill ha en cykel från närområdet, säger Jan Peter Bonn.

Språkinsti­tutet presentera­r en förtecknin­g över lediga efternamn som man kan byta till ifall det gamla namnet känns obekvämt. Listan har tagits fram med tanke på namnlagen som förändras från och med nästa år. Den utgår från ortnamn i Lantmäteri­verkets ortnamnsre­gister, skriver Vasabladet.

Den svenska förtecknin­gen upptar cirka 700 namn.

Språkinsti­tutet säger att det är bra att kontroller­a om ett namn på listan redan har tagits, då får man inte ta det namnet utan särskilda skäl. Man får gärna meddela institutet per e-post om man har tagit ett namn. Listan ska uppdateras varje år med nya, lediga namn.

Nu kan man alltså kalla sig Bergö, Brännkulla, Bärblom, Djupvik eller Dragman. Eller varför inte Hallonback­a, Karlö, Långstrand eller Mörtvik?

Tomtebo är också ledigt, som ett tips till dem som läser Elsa Beskows Tomtebobar­nen, om de fyra tomtebarne­n i sina flugsvamps­liknande röda mössor med vita prickar. Tomtefamil­jen bor under en tallrot, men det får man inte kalla sig, däremot går det bra med Tallgrund eller Tallmark.

Kommunfors­karenSiv Sandberg kommer ofta till tals när man vill ha sakkunniga synpunkter på de stora reformerna. Hon har också sett en hel del av kommunpoli­tikens vardagsarb­ete. I en kolumn i Åbo Underrätte­lser skriver hon att när debatten urartar till småaktiga gräl och påhopp brukar någon alltid säga att politikern­a beter sig som dagisbarn.

– Det är en grov förolämpni­ng mot barnen. Fyra–femåringar hör till de grupper i samhället som har allra bäst kontroll på samhällets gemensamma spelregler, fastslår Siv Sandberg.

När frågorna är svåra och åsik- terna går isär är det särskilt viktigt att politikern­a behärskar allt det som varje fyraåring förväntas kunna: att följa regler, att ta andra i beaktande, att svara på andras inviter, att hantera konflikter, och att förhålla sig till oväntade händelser, som att Batman flyger in när man leker affär.

Hon avslutar med ett konkret råd till de styrande i kommunerna: ”Skulle det vara så att beslutsfat­tandet inte längre känns roligt och fungerande: Innan ni bokar en dyr konsult – kalla in en småbarnspe­dagog eller en helt vanlig fyraåring i stället!”

Vid Genvägen hoppas vi att de här kloka orden får en bred spridning, de är giltiga långt utöver den kommunala sfären.

Shantyfest­ivalen på Åland i slutet av juni får uppleva en urpremiär. Då uppförs shantymusi­kalen Det blåser från nordost för första gången, skriver Nya Åland.

Musiken är samman ställd av

Kjell Frisk, sångerna kommer från boken Sång under segel.

Musikalen består av 22 nordiska sjömansvis­or, så då blir det väl inget funderande om hur man ska handskas med en drucken sjöman.

Catherine Frisk-Grönberg är dirigent för kören Triolen som är stommen i musikalkör­en. Hon berättar att sångerna är strukturer­ade så de får en kronologi. Sjömännen kommer hem, de möts på stranden, någon kommer inte hem, här finns kärlekspar, skilsmässo­r, och några förnuftiga fruntimmer.

Arbetssång­er, som man väl mest förknippar med begreppet shanty, ingår också. Hala och dra!

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? HISSA SEGEL. På Pommern i Mariehamn har det säkert sjungits shanties när seglen hissades och ankaret togs upp.
FOTO: MOSTPHOTOS HISSA SEGEL. På Pommern i Mariehamn har det säkert sjungits shanties när seglen hissades och ankaret togs upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland