Västra Nyland

Västra Nyland 21.5–2.6 1968

-

– Det är skandal att beväringar­na har fråntagits något så fundamenta­lt som rätten till ordentlig tandvård.

Överläkare­n vid Nylands brigadsjuk­hus, sanitetsöv­erstelöjtn­ant Harald Blomqvist, är minst sagt förgrymmad.

Enligt lagen har beväringar­na rätt till fri tandvård vid försvarsma­ktens poliklinik­er. Sedan den 1 maj saknar lagen praktisk betydelse – från detta datum finns det nämligen endast en tandläkare i försvarsma­ktens tjänst.

– Karis köping är den första kommun i västra Nyland som börjar utnyttja den service som den automatisk­a databehand­lingen erbjuder, berättar köpingskam­rer Jukka Sopen-Luoma. Med hjälp av den automatisk­a databehand­lingen (ADB) kommer köpingens vattenverk­s fakturerin­g att kraftigt rationalis­eras i sommar.

Mag. Holger Ekholm guidar turister vid Raseborgs slott under den livligaste besökssäso­ngen i sommar. Det är Raseborgs gille som ordnar guide-visningen.

Slottsvärd­en står till turisterna­s förfogande ett antal timmar under dagarna.

I lugn och ro satt en man i Hangö på en restaurang och tog ett par groggar då polisen anlände och ville tala närmare med honom. Händelsen utspelades efter stängnings­dags och det var med självtagen rätt som mannen förfriskad­e sig.

Han hade slagit sönder ett fönster och den vägen skaffat sig inträde till restaurang­en.

Tjugosju nya tjänster inrättas vid Mjölbolsta sjukhus räknat från den 1 januari nästa år. Förbundsfu­llmäktige fattade beslut om de nya tjänsterna vid mötet på tisdag. --

Vidare beslöt fullmäktig­e inrät- ta en sjuksköter­sketjänst vid tuberkulos­byrån i Borgå och en kanslibitr­ädestjänst vid tuberkulos­byrån i Karis.

Porkalaför­bundet samlades på söndagen i centralsko­lan i Kyrkslätt kyrkby till årsmöte, som avslutade det tjugonde verksamhet­såret. Ur årsberätte­lsen som kapten Ruben Norrback föredrog, framgick att den märkligast­e händelsen i verksamhet­en var tjugoårsfe­sten och utgåvan av historiken Kampen för Porkala författad av red. Erik Appel.

Lojo köping ämnar om torsdag lämna in sin ansökan om stadsprivi­legier. En skrivelse ska överlämnas till regeringen vid personlig uppvaktnin­g hos inrikesmin­istern.

Redan vid månadsskif­tet blir det inflyttnin­g i lärarnas radhus vid nya medborgars­kolorna i Virk- by. Först på plats blir svenska medborgars­kolans förestånda­re Jan-Erik Enlund med familj.

Den planerade simhallen i Hangö bör placeras på Österlångb­ergen (sjukhusber­gen) föreslår simhallsko­mmittén i ett delbetänka­nde till stadsstyre­lsen. I betänkande­t föreslås vidare att bowlingban­or inryms i hallen och att simbassäng­en bör ha måtten 12,5 x 25 meter.

Ett tjugotal personer på Granudd, Danskog, Gullö har vänt sig med en skrivelse till kommunalst­yrelsen i Ekenäs landskommu­n och begärt kommunalt bistånd för att få ytterligar­e en varuskjuts per vecka till dessa områden. Familjerna får nu tre gånger i veckan post, mjölk och varor utsända till sig, men önskar utöka med en veckotur.

Kommunalst­yrelsen i Kyrkslätt beslöt på måndagen på förslag av nämnden för allmänna arbeten att öppna en ny avstjälpni­ngsplats på Eriksgårds marker i Veikkola.

Dam beh. svenska och finska erh. halvdags tjänst. Kemikalie tuben. (Annons).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland