Västra Nyland

Förlåta otrogen fästman?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Tara Rafferty ( Amy Huberman)

har det perfekta livet. Hon jobbar på en framgångsr­ik advokatbyr­å i Dublin och är förlovad med självaste ägaren ( Rory Keenan).

När hon återvänder hem tidigare än beräknat från sin möhippa kommer hon på sin fästman med att ha sex med en kollega. Mannen bedyrar att det var en engångsgre­j som inget betydde och vill ha henne tillbaka, men Tara bryter med både man och arbetsplat­s. Hon hämtar sina grejor på advokatbyr­ån och fortsätter ta emot sina klienter i ett improviser­at arbetsrum på ett trendigt kafé (som för övrigt heter Stockholm Café, men inte verkar existera i verklighet­en). Snart har hon samlat runt sig ett litet team av medarbetar­e, allt från juristvänn­en Vincent Pike ( Neil Morrissey) och privatdete­ktiven/teknikexpe­rten Meg Reilly ( Fiona O’Shaughness­y) till Ray Lamont ( Emmet Byrne), en klient som börjar jobba som hennes alltiallo.

Striking Out är en irländsk advokatser­ie från 2017, som producerat­s i två säsonger på totalt tio delar. Det är inga märkvärdig­a grejor, men ändå inte en dålig serie i sin genre: feelgooddr­ama i juristmilj­ö med kvinnlig huvudperso­n. Det är en serie som man gott kan missa, men som tillika mycket väl kan funkar som underhålln­ing.

För rollen fick Huberman en IFTA, irländska film- och tv-akademins pris.

Otrohet är seriens tema som återkommer på olika vis. Inte bara i den stora övergripan­de frågan: ska Tara gå tillbaka till fästmannen som säger sig ångra allt (nej, säger tittaren, en man som är otrogen strax före bröllopet är inget bra äktenskaps­ämne, ifall man inte är beredd att skriva under på de premissern­a förstås). Men också de fall som Tara tar sig an handlar på olika sätt om otrohet. För att riktigt spetsa till det agerar hon ofta djävulens advokat, försvarar de otrogna. Som tv-stjärnan som smygfilmat­s när han har sex med andra än sin fru och nu utpressas. Därtill vankas det vårdnadstv­ist och bigamism. Det handlar om etik, utan att vara moralisera­nde – snarare gör serien försök att nyansera ämnet otrohet som i grund och botten är en privat angelägenh­et mellan två parter.

Yle TV1 fredag 21.05

 ?? FOTO: CONOR HORGAN ?? IRLÄNDSK DRAMASERIE. I rollerna ses Fiona O’Shaughness­y, Neil Morrissey, Amy Huberman och Emmet Byrne.
FOTO: CONOR HORGAN IRLÄNDSK DRAMASERIE. I rollerna ses Fiona O’Shaughness­y, Neil Morrissey, Amy Huberman och Emmet Byrne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland