Västra Nyland

Fotboll större än fotboll

- TOMMY WESTERLUND tommy. westerlund@ksfmedia. fifi

VM i fotboll börjar i Ryssland om några veckor. Trots att värdlandet har kritiserat­s kraftigt för den politiska ledningens tilltag de senaste åren kommer ingen nation att bojkotta VM.

Däremot kommer inte lika många höga potentater som normalt att närvara. Storbritan­nien meddelade i våras att både kungahuset och den brittiska regeringen bojkottar VM i Ryssland på grund av nervgiftat­tacken mot den tidigare spionen Sergej Skripal i London. Också högdjur från andra länder kan komma att protestera mot Rysslands aggressiva politik genom att inte visa sig på VM-läktarna.

Härom dagen väckte de tyska fotbollsst­järnorna Mesut Özil (Arsenal) och Ilkay Gündogan (Manchester City) stor uppståndel­se då de poserade i London tillsamman­s med Turkiets auktoritär­a ledare Recep Tayyip Erdogan.

Det blev en storm på sociala medier i Tyskland där de två, med turkisk bakgrund, betecknade­s som landsförrä­dare. Krav på att de skulle uteslutas från Tysklands landslag ställdes av många, men de finns nog med i Die Mannschaft då VM inleds.

Sommarens världsmäst­erskap är ännu ett exempel på hur viktig och stor fotbollen är även utanför spelplaner­na. Pol.dr Vesa Vares redogör i sin färska bok Pallon Herruus för hur fotbollen genom tiderna har fungerat som maktmedel och politiskt redskap.

Man kan bland annat läsa om fotbollen i fascismens och nazismens grepp och även hur den anpassades till och påverkade kommunisme­n. 1936 ordnades det en uppvisning­smatch för Josef Stalin på Röda torget. Matchen skulle vara i 30 minuter och bjuda på sju mål, så att Stalin inte skulle hinna bli uttråkad. Tydligen blev han inte det, för matchen pågick i hela 43 minuter.

Arrangeman­gen för nästa VM 2022 har beviljats Qatar vilket vi- sar fotbollens politiska och ekonomiska kopplingar. En mycket olämpligar­e plats för fotbolls-VM är svår att finna.

Symbiosen och interaktio­nen mellan fotbollen och samhället lever vidare. Fotbollen är världens största idrottsfor­m och även om den inte kan påverka det omgivande samhället direkt så har den indirekta påverkan varit stor genom åren och fortsätter säkert att vara det. Förhoppnin­gsvis i huvudsak på ett positivt sätt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland