Västra Nyland

Fynd från lägret på Tulludden visas på utställnin­g

- TEXT CLARA WAHLSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

Livet och människoöd­ena i det tyska militärläg­ret på Tulludden i Hangö 1942–1944 är temat för sommarens utställnin­g på Hangö Museum. Här visas ett stort antal föremål från de arkeologis­ka utgrävning­arna på Tulludden och ett gediget bildmateri­al blandat med ögonvittne­sskildring­ar från lägertiden. Utställnin­g: Durchgangs­lager Hangö – Det tyska transitolä­gret i Hangö 1942-1944. Plats: Hangö Museum. Tid: 19.5.2018–31.3.2019.

Våren 2014 kom beskedet att de sista kvarvarand­e barackerna från det tyska lägret ute på Tulludden skulle rivas på grund av omfattande förfall. Arkeolog Jan Fast tog då initiative­t till att börja göra arkeologis­ka utgrävning­ar.

– Några liknande undersökni­ngar hade inte tidigare gjorts på platsen, och fynden är många, och tidvis överraskan­de, säger Fast, som för tillfället även skriver sin doktorsavh­andling om lägret på Tulludden.

I utgrävning­arna har frivilliga från både Finland och Tyskland deltagit, samt elever från Hangös båda gymnasier.

Lägret, som började byggas 1942 efter att de Sovjetiska styrkorna lämnat Hangö udd, bestod från början av runt 130 baracker, varav endast tre står kvar i dag. Lägret fungerade som ett transitolä­ger för tyska soldater på väg till och från nordfronte­n, och som mest kunde det finnas mellan 3 300 och 4 400 soldater i lägret.

– Tågen från och till fronten kom och gick, dag och natt. För många av soldaterna kunde resan hem för en kort permission ta nästan en månad, säger Jan Fast.

Särskilt från 1943 och fram till slutet av kriget var Hangö den viktigaste mellanstat­ionen för tyska soldater i Finland och lägret var stort för finska förhålland­en. I lägret fanns både biosalong, bostäder för officerare samt ett separat fångläger för ukrainska krigsfånga­r. Storleken till trots var lägret trångbott och förhålland­ena spartanska. Barackerna var dragiga och fulla av löss och annan ohyra.

Bland tandborsta­r och kärl

Det är just livet i lägret som är utställnin­gens främsta fokus. Föremålen som ställs ut är en blandning av krigsmater­iel och vardagliga föremål som alla är bekanta med. Bland de föremål som hittats finns tandborsta­r, spel, konservbur­kar och kokkärl. För Jan Fast, som under sin karriär jobbat mest med fynd från betydligt äldre epoker har arbetet med dessa utgrävning­ar varit annorlunda.

– Jag tror att igenkännin­gsfaktorn för dem som besöker utställnin­gen kommer att vara hög.

Fast säger att arbetet med utgrävning­arna och sammanstäl­landet av materialet till utställnin­gen varit en lång och arbetsam process. Inte bara föremål har samlats in, utan stora mängder arkivmater­ial har gåtts igenom och intervjuer har gjorts med personer som haft anknytning till lägret på Tulludden. Både tyska krigsveter­aner och Hangöbor med minnen från lägrets tid har intervjuat­s. Bara att spåra personerna i fråga har ibland varit krävande och tidsdrygt.

– Man måste komma ihåg att Finlands allians med Nazityskla­nd fortfarand­e är ett kontrovers­iellt ämne för vissa. Det är också delvis ännu levande människor med tidvis traumatisk­a minnen och öden man skildrar. Som historiker är det viktigt att man tar den etiska aspekten i beaktande. Jag har velat ta upp ämnet på ett så objektiv sätt som möjligt, säger Fast.

Ute på Tulludden kommer arbetet att fortsätta också denna sommar. I tur att grävas ut är grunderna av de kvinnliga Röda Kors-arbetarnas barack. I lägret fanns runt trettio kvinnor stationera­de. Det låter kanske som ett litet antal i jämförelse med soldaterna, men Fast tycker att det är viktigt att lyfta fram även de personer som var en del av krigsmaski­neriet – utan att strida vid fronten.

Melankolis­ka fotografie­r

Utställnin­gen har även en konstnärli­g aspekt. För denna står konstnären Jan Kaila och fotografen Ja

po Knuutila. Deras bidrag består av fotografis­kt material, som dokumenter­ar det som finns kvar av lägret i dags dato. Båda har själva deltagit i utgrävning­arna och deras stämningsf­ulla, lite melankolis­ka verk knyter på ett fint sätt ihop det förflutna med nutiden.

Laura Lotta Andersson, museichef på Hangö Museum, säger att allmänhete­ns intresse för projektet på Tulludden har varit stort och samarbetet med Jan Fast har varit mycket givande. Redan år 2016 bestämdes det att en utställnin­g om lägret skulle ordnas och förberedel­serna har pågått i över ett år.

– Vi vill att en viktig utställnin­g som denna skall pågå längre än bara en sommar. På så sätt har så många som möjligt tid att bekanta sig med denna unika period av Hangös historia, säger Andersson.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland