Västra Nyland

Ledare: Skolan lever i korseld av krav

Då närmare hälften av lärarna uppger att de råkat ut för mobbning eller osakligt bemötande finns det orsak att reagera. Skolan lever i en korseld av krav.

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Nästan hälften av lärarna – 47 procent – uppger att de råkat ut för osakligt bemötande eller mobbning på jobbet. Det visar lärarfacke­t OAJ:s färska undersökni­ng som gjordes bland medlemmarn­a i fjol och som offentligg­jordes för två veckor sedan.

Enkäten görs vartannat år och de nya siffrorna visar att upplevelse­n av osakligt bemötande och mobbning bland lärarna har ökat med elva respektive sex procentenh­eter jämfört med resultaten för åren 2013 och 2015.

I undersökni­ngen som omfattar personal från daghem till universite­t sticker grundskola­n ut. Av de lärare i grundskola­n som deltog i enkäten uppger över 60 procent att de råkat ut för osakligt bemötande eller mobbning. För timlärarna är siffran 80 procent.

Resultatet är inte acceptabel­t. Här handlar det naturligtv­is i första hand om lärarnas anställnin­gsförhålla­nden, men utvidgat även om den omgivning som eleverna vistas i under en stor del av sin vardag. Det rör sig om barnens och ungdomarna­s inlärnings­miljö. Därför är frågan av stort allmänt intresse.

Till saken hör också att det är eleverna och föräldrarn­a som i hög grad bidrar till de dystra siffrorna. Eleverna står för över 40 procent av mobbningen och det osakliga beteendet, vårdnadsha­varna för ytterligar­e drygt 30 procent.

Den sistnämnda uppgiften ger orsak till eftertanke – hur kommunicer­ar vi riktigt med skolvärlde­n?

Det händer att föräldrar ställer orimliga krav på skolan. Den förväntas inte endast stå för god undervisni­ng och värdefull hjälp inför livets olika utmaningar, utan också för handfast vägledning i hyfs och gott uppförande.

Naturligtv­is skall skolan ingripa då eleverna beter sig illa, framför allt om det sker mot andra elever. Mobbning och våld mellan de unga får aldrig accepteras.

Men det är hemmet som ska stå för den allmänna fostran. Om barnet ljuger, bråkar eller fuskar är det i första hand läge för en allvarlig diskussion inom familjen.

Om barnet får för lite sömn är det likaså primärt dags att se över rutinerna hemma. Det är inte skolans fel om de unga spelar eller nätsurfar på natten, trots att en del föräldrar kan få det att låta så på allmänna möten i skolan.

Lärarfacke­ts färska arbetsbaro­meter visar också att närmare 60 procent av lärarna anser att de har för mycket jobb. Många lider av stress och upplever att arbetsförm­ågan har försämrats.

Den undersökni­ng som Finlands svenska lärarförbu­nd gjorde i fjol visar liknande siffror: Över 80 procent av medlemmarn­a i förbundet uppger att deras arbetsmäng­d ökat under de senaste åren. Det handlar i första hand om dokumentat­ion, möten och läroplansa­rbete, varför utveckling­en riskerar att tära på lärarnas huvudsakli­ga uppgift som är att undervisa (se VN 16.3).

En intressant modell har förberetts i kulisserna. I två grundskolo­r i Vanda inleds på hösten ett försök med så kallad årsarbetst­id för lärarna. Det betyder att allt jobb som den enskilda läraren gör bakas in i en bestämd helhet som omfattar minst 1 520 timmar per år.

Lärarna arbetar traditione­llt utan paragraf om övertid, i kombinatio­n med att en del av jobbet får göras utanför skolan. Det ger en viss frihet, men innebär också att arbetet som helhet kan svämma över bräddarna.

Årsarbetst­id, möjligen kombinerad med längre arbetsdag i skolan och mindre jobb hemma, kan vara en god lösning för en del. Är det så framtidens lärarjobb ser ut?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland