Västra Nyland

Helander slog till direkt

IF Raseborgs Oliver Helander inledde årets friidrotts­säsong med ett verkligt formbesked. I Vanda kastade Helander 85,46 meter, ett resultat som innebar en avklarad EM-gräns.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

IF Raseborgs spjutkasta­re Oliver Helander öppnade friidrotts­säsongen på ett imponerand­e sätt. I Vanda kastade Helander i lördags 85,46 meter. Det var en ordentlig pustning av det egna rekordet och dessutom gick han över kvalgränse­n till EM.

– 85 meter borde nog vara ganska nära en EM-biljett. Förstås var det skönt att sätta ett sådant här resultat redan nu, säger Helander.

Tero Pitkämäki kom tvåa med ett kast på 82,64.

Helander startade tävlingen med att kasta 82,73 meter i den första omgången, vilket var personligt rekord för honom. Det följde han upp med ett ännu bättre resultat i följande omgång, då flög spjutet 85,46 meter.

– Inte hade vi kanske riktigt räknat med det här inför tävlingen. I fredags sade vi att det är bra om resultatet börjar med en åtta och det lyckades, säger tränaren Glenn Lignell.

Efter den andra omgången kastade inte heller Helander flera kast och det var heller ingen som passerade honom. Närmast kom Tero Pitkämäki med ett kast på 82,64.

– Mitt resultat var så bra så det fanns ingen orsak att kasta mera och eventuellt riskera att dra på sig en skada, säger Helander.

– Det är helt möjligt att han kastar över 90 meter i sommar. Tufft att kasta ett resultat som det där i motvinden, sade Pitkämäki till HBL när han skulle beskriva Helanders insats.

Förstås var det skönt att sätta ett sådant här resultat redan nu.

Avklarad EM-gräns

Tack vare Helanders nya personliga rekord klarade han också av EMgränsen för mästerskap­en i Berlin senare i sommar. Visserlige­n är hans deltagande ännu inte bekräftat, men läget ser onekligen intressant ut.

– Själva gränsen var ju endast 80 meter, men 85 meter borde nog vara ganska nära en EM-biljett. Förstås var det skönt att sätta ett sådant här resultat redan nu, säger Helander.

Lignell säger att den tidiga framgången inte kommer att ändra på det ursprungli­ga upplägget.

– Det är snarare tvärtom och nu fick vi ju en bekräftels­e på att läget är bra. Samtidigt har Oliver under vårens träningar kastat fem meter längre än tidigare och nu följde han samma mönster i tävlingssa­mmanhang.

För Helanders del blir följande tävling Paavo Nurmi Games i Åbo, efter det väntar en hemmatävli­ng i Karis.

– Det gick faktiskt bra i dag och resultatet var viktigt med tanke på fortsättni­ngen, säger Oliver Helander.

Oliver Helander IF Raseborg

 ?? FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND ?? STARKT BESKED. Oliver Helander slog till med 85,46 meter i säsongöppn­ingen.
FOTO: VN-ARKIV/LINA ENLUND STARKT BESKED. Oliver Helander slog till med 85,46 meter i säsongöppn­ingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland