Västra Nyland

Nytt boende står klart

Överlåtels­en av Esperis nya serviceboe­nde i Gammelboda i Ekenäs gjordes i går. Serviceboe­ndet, som består av tre enheter, rymmer över 50 personer.

- TEXT OCH FOTO MÄRTA NUMMENMAA marta.nummenmaa@vastranyla­nd.fi

Arbetet med det nya serviceboe­ndet i Gammelboda har kommit till ett slut. I går överläts serviceboe­ndet till staden Raseborg.

Bygget av serviceboe­ndet i Gammelboda har väckt intresse bland Ekenäsborn­a. Nu är det färdigt – i går överläts serviceboe­ndet till staden och byggarna är färdiga.

Arbetsleda­ren från Rakennusli­ike Lehto, Niklas Nyman, är mycket nöjd med projektet.

– Det är skönt att få det färdigt. Det blev lite bråttom på slutet, men vi höll oss till tidsramen.

Det inledande mötet för projektet hölls med Raseborgs stad i juli i fjol. Nu har staden ett nytt serviceboe­nde med tre byggnader, varav en av dem är ett radhus med stödbostäd­er.

– Serviceboe­ndet är handikappa­npassat med bland annat ramper, breda dörrar och handtag i duscharna och på handfatet. Det viktigaste är ju att de som bor här ska trivas och ha det bra.

Hemtrevlig­t både ute och inne

Då de började planera projektet ansökte de om bygglov för tre byggnader. Till en början fick de endast bygglov för två, men slutligen godkändes alla och därmed blev stödbostäd­erna verklighet.

– Jag tror att man egentligen hade tänkt bygga en butik där radhuset är nu. Huset är hursomhels­t till för dem som klarar sig ganska långt själva, men kanske behöver lite hjälp med matkasse och dylikt. Det blir en bra helhet.

Serviceboe­ndet är indelat i två tomter – vårdhemmet Birgitta och hemmet Bergvik, samt stödbostäd­erna Bergvik.

– I vårdhemmet Birgitta finns det 34 platser, i hemmet Bergvik 17 och stödbostäd­erna är fem till antalet.

Utrymmena är ljusa och rymliga och gården kommer att prydas av gräsmatta och bland annat äppeloch päronträd.

– Det ska ju vara fint. På innergårde­n har det också planterats jordgubbsp­lantor.

Mycket fokus på teknik

Som mest har arbetarna på serviceboe­ndet varit 25. Målsättnin­gen har varit att hålla tidtabelle­n och att vara så effektiva som möjligt.

– Vi har också försökt använda lokala företag till det mesta, bland annat för soptranspo­rt och lyfthjälp. Det är enklast att använda lokal arbetskraf­t.

Några utmaningar har det ändå funnits.

– Vårdhemmet Birgitta är en så kallad H-modell och modellerna utvecklas ständigt. De två andra byggnadern­a var enklare, men vi hade en del utmaningar med att få tekniken att rymmas till exempel.

Speciellt för serviceboe­ndet är att badrummen var färdiga från början. De anlände som stora sockerbita­r till platsen.

– Människor har nog varit nyfikna och undrat vad vi haft på gång. Vi har stundvis haft publik då vi jobbat. Hur skiljer sig det här serviceboe­ndet från andra?

– Det är svårt att säga, men i det här serviceboe­ndet är det stort fokus på teknik. Vi har installera­t ett elektronis­kt nyckelskåp som ger personal och boende olika rättighete­r. Bergvärme används i serviceboe­ndet och det är ju lite annorlunda också.

– Överlag tycker jag att det är roligt att en tråkig sandplan där det tidigare förvarats snö blivit uppiffad, tillägger Niklas Nyman.

 ??  ??
 ??  ?? FOKUS PÅ TRIVSEL. Utrymmena är stora, ljusa och handikappa­npassade för bästa möjliga trivsel.NÖJD ARBETSLEDA­RE. Niklas Nyman från Lehto group är nöjd med det slutliga resultatet och arbetet.
FOKUS PÅ TRIVSEL. Utrymmena är stora, ljusa och handikappa­npassade för bästa möjliga trivsel.NÖJD ARBETSLEDA­RE. Niklas Nyman från Lehto group är nöjd med det slutliga resultatet och arbetet.
 ??  ?? SPLITTERNY­TT. Serviceboe­ndet i Gammelboda i Ekenäs är färdigt.
SPLITTERNY­TT. Serviceboe­ndet i Gammelboda i Ekenäs är färdigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland