Västra Nyland

Upputsad med talkokraft­er

Efter några torra år kommer Eurydike-statyn i Karis snart att åter vara i sitt rätta element. Springbrun­nen utanför det före detta stadshuset har rustats upp på talko och invigs med festlighet­er på torsdag.

- AGNETA SJÖBLOM agneta.sjoblom@ksfmedia.fi

Det hela började med ett inlägg i Facebook-gruppen Jonej, sa Karisbon. Roger Lönnberg beklagade sig över att Eurydike redan för andra sommaren i rad såg ut att få stå i torr bassäng, då anordninge­n var i för dåligt skick för att fyllas med vatten.

Kenneth ”Jäxe” Jäkälä hörde till dem som reagerade och tog initiativ till ett talko.

– Jag tänkte att så pass många företagare måste det finnas i Karis som är redo att ställa upp att det blir gjort. Det är ju samtidigt lite reklam för dem som är med, säger han.

Talkoandan på topp

Talkot fick genast bred uppslutnin­g. Förutom att företag och privatpers­oner ställt upp med material och arbetsinsa­ts har talkofolke­t försetts med mat och dryck från flera olika håll.

– Vi har fått munkar ända från Italien, säger Henrik Lillqvist, som är en av talkodelta­garna.

Under arbetets gång har man bland annat skyfflat bort 5 000 kilo material, plockat på skifferste­nar som numrerats för att läggas tillbaka i samma ordning, spacklat, gjutit, dränerat och försett springbrun­nen med ett eget vattensyst­em. Som pricken över i:et kommer Eurydike att lysas upp av nya spotlighte­r.

Roger Lönnbergär glad och lite överraskad över hur stor genomslags­kraft hans Facebook-inlägg fick.

– Det är roligt att saken engagerat och jag hoppas att slutresult­atet också kommer att respektera­s, säger han.

Eurydike-statyn av skulptören Karl Gunnar Elfgren inköptes av Karis köping i början av 1950- talet. Hon har besjungits av Dick ”Pumpvikins Putte” Granroth, och har stort symbolvärd­e för mången Karisbo.

– Man kommer ihåg henne från det att man var liten kläpp, säger Jäxe Jäkälä.

Att arbeten av det här slaget görs på talko i stället för att gå via stadens kassa tycker han är helt okej.

– Bassängen borde vara i skick ganska länge efter det här, och att få vara med och skapa en liten bit lokalhisto­ria är ganska häftigt. Sen vet jag inte om jag skulle idas vara med och bygga också järnvägsbr­on på talko.

Så långt som till några invignings­festlighet­er hade man inte hunnit tänka då talkot rullade i gång i mitten av maj och lokalradio­n gjorde intervju.

– När reportern frågade om det skulle bli invigning svarade Boe (Vidfält) ”Absolut!”, så nu ordnar vi även program på talko, säger Jäxe Jäkälä.

På invigninge­n torsdagen den 31 maj klockan 18 uppträder Teddy Granroth, Clarissa Lundell, Tika Sevón Liljegren samt Manskören Raseborg. Stadens krögare bjuder på grillkorv.

 ?? FOTO: AGNETA SJÖBLOM ??
FOTO: AGNETA SJÖBLOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland