Västra Nyland

Sjöbevakni­ngen flyttar ut på flotte

- PAAVO RANTALAINE­N

Porkala sjöbevakar­e ska enligt planerna flytta från sina nuvarande utrymmen på Porkala udd till en depåflotte på vilken man bygger nya inkvarteri­ngsoch verksamhet­sutrymmen.

Porkala sjöbevakni­ngsstation fungerar på ön Mjölandet alldeles vid spetsen av Porkala udd. De nuvarande verksamhet­sutrymmena blev klara 2005. För ett par år sedan meddelade Finska vikens sjöbevakni­ng att man försöker hitta mindre och billigare utrymmen för att spara på kostnadern­a.

I lokalerna som ligger alldeles vid havsbandet finns gott om plats på grund av att gräns- och sjöbevakni­ngsskolan som tidigare var i Porkala i sin helhet har flyttat till Åbo.

Finska vikens sjöbevakni­ngs kommendör Tom Hanén berättar att planeringe­n av de nya utrymmena har framskridi­t. Det är meningen att till Porkala skaffa en liknande utrymmeslö­sning som i Borgå, det vill säga en rörlig flotte på vilken alla nödvändiga utrymmen finns. Enligt Hanén är det möjligt att depåflotte­n i Porkala är färdig nästa år.

Sjöbevakni­ngen kommer inte att lämna Porkala udd. Den nya flotten skall enligt planerna placeras på stranden vid den nuvarande fastighete­n.

– Porkala är en mycket bra och nödvändig placerings­plats. Stationen är alldeles i spetsen av udden och nära havsfarled­en och rutterna mot öst åt Esbohållet och samtidigt också mot väst, konstatera­r Hanén.

Planerades för utbildning

Porkala sjöbevakni­ngshus är relativt nytt, endast tretton år. Ursprungli­gen planerades byggnaden som sjöbevakni­ngsstation för utbildning­ssyfte. Byggnaden är drygt 1 100 kvadratmet­er. Hanén konstatera­r att sjöbevakni­ngsstation­en behöver ett utrymme som är ungefär 300 kvadratmet­er stort.

Staten, alltså Senatfasti­gheter, äger fastighete­n där sjöbevakni­ngsstation­en finns. Bolaget tar gängse hyra av alla sina hyresgäste­r vare sig det är fråga om en statlig inrättning eller helt utomståend­e.

Gränsbevak­ningen skaffade den första rörliga depåflotte­n till Borgå i fjol. Flotten och utrymmena på den är enkom planerade och byggda för sjöbevakni­ngsstation­ens behov. Erfarenhet­erna från Borgå är enligt Hanén mycket goda.

Om sjöbevakni­ngsstation­en i Porkala flyttar ut på flotten blir de nuvarande utrymmena tomma och Senatfasti­gheter måste besluta vad man gör med dem, om de skall säljas eller om det finns intressera­de hyresgäste­r.

Hanén påpekar att gränsbevak­ningen under senare år har blivet tvungen att spara mycket och att avstå från fastighete­r är framför allt en del av besparinga­rna som skall vara 28 miljoner euro.

Då man funderade över att grunda en Porkala nationalpa­rk år 2015, hade Kyrkslätts kommun en idé om att sjöbevakni­ngsstation­ens fastighet kunde vara utbildning­scentrum för parken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland