Västra Nyland

Vattennäte­t tål tillväxt

- MIRA STRANDBERG

Det är inte vattenmäng­den som är problemet i Sjundeås vattennät. Kapacitet finns, och mängden går att justera efter behov.

Problemen i Sjundeås vattennät förra veckan har väckt diskussion, bland annat på Facebook. En fråga som uppstått är vilken kapacitet Sjundeås vattenledn­ingssystem, och framför allt vattentage­n, har med tanke på kommunens strävan att växa. Med fler invånare ökar också vattenförb­rukningen. Finns det kapacitet för det, undrar man.

Enligt driftmästa­re Kaj Holmberg är det inga problem med tillgången till vatten i Sjundeå.

– Kommunens vatten räcker i princip hur länge som helst. Det finns till och med planer på att sälja vatten till Kyrkslätt, och i Pickala ska vi ju bygga ut vårt vattennät, säger han.

Mera vatten går åt på våren

Problemen i vattennäte­t förra veckoslute­t berodde inte på brist på vatten utan på att det systemet som ska slå larm då vattennivå­n i tornet sjunker inte fungerade. Nu, då förbruknin­gen är lite högre än annars måste kommunen nämligen koppla på ett större rör till vattentorn­et för att det inte ska tömmas.

– Det går ut lite mer än det mindre röret levererar, så om vi inte använder det större röret börjar tornet tömmas. Men vattennivå­n i tornet har hållits bra nu och vi har inte hittat något läckage i nätet.

Vattenförb­rukningen i Sjundeå varierar mellan 500 och 700 kubikmeter i dygnet. Under våren ökar förbruknin­gen med 50–100 kubik, och nu i maj har det gått åt kring 800 kubikmeter vatten i dygnet. Det är inget problem för kommunen eftersom man får ta 1 200 kubikmeter vatten från vattentage­t i Barråsa och 800 kubikmeter vatten från vattentage­t i Nikus. Därtill finns vattentage­t i Flyt, som betjänar Lappersomr­ådet.

– Det var meningen att stänga det, men det är bra att ha något i reserv, säger Holmberg.

Utöver de här vattentage­n äger kommunen också ett vattentag i Störsvik. Det har varit stängt i några år på grund av för höga halter järn och kräver en större sanering för att det ska gå att använda igen.

Regnvatten­sbassäng en idé?

En faktor som belastar kommunens vattennät under våren är vattning av idrottspla­ner. Enligt Kaj Holmberg finns det i dagens läge inga alternativ till att använda vatten från vattennäte­t. Att ta till vara regnvatten skulle i princip vara en bra idé, men i praktiken är det en svårlöst nöt.

– Eventuellt kunde man tänka sig att bygga utjämnings­bassänger för regnvatten och dagvatten, det har de gjort bland annat i Esbo. Det blir som en konstgjord sjö där vattnet samlas och sedan behärskat rinner ut i till exempel dagvattens­ystemet. Ur den bassängen kunde man också ta vatten för bevattning, säger Holmberg.

Då man planerar nya områden talas det i dag om vikten av att bygga utjämnings­bassänger för att avlasta kommunens dagvattens­ystem.

– Det skulle nog vara en bra idé. Men det är en planläggni­ngsfråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland