Västra Nyland

Domstol avslog besvär mot skjutbana

- PAAVO RANTALAINE­N

Ett projekt som i flera år har förberetts av hobbyskytt­ar i Kyrkslätt har fått ett avgörande besked av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Domstolen har avslagit de besvär som gjorts mot miljötills­tåndet för en skjutbana i Getberget. De som anförde besvär hänvisade till det buller som banan förorsakar. De närmaste husen ligger 350–400 meter från den planerade banan.

Byggnads- och miljönämnd­en i Kyrkslätt har beviljat skjutbanan miljötills­tånd för tre år sedan. Invånarna i trakten överklagad­e beslutet först till Vasa förvaltnin­gsdomstol och sedan till Högsta förvaltnin­gsdomstole­n.

Nu har båda rättsinsta­nserna avslagit besvären, så miljötills­tåndet som beviljats av kommunen år 2015 är giltigt.

Tillstånde­t innehåller flera villkor, som exakta tider för när man får skjuta på banan. Miljötills­tåndet ansöktes av Kyrkslätts Skytteföre­ning. Enligt föreningen kommer man att använda bara till exempel miniatyrge­vär vid skjutbanan i Getberget, vilket minskar bullret.

Skjutbanep­rojektet är stort för föreningen. För tre år sedan sade föreningen att en bana kostar flera hundra tusen euro och en hall som planerats för ett senare skede kostar 1,5 miljoner. Också föreningen Porkkalan Ampujat är med i projektet.

I dagens läge finns det bara en utomhusban­a i Kyrkslätt där man kan skjuta, och den ligger på garnisonso­mrådet i Obbnäs. Där har också föreningar fått öva och ordna tävlingar.

Skjutbanan i Getberget behöver ytterligar­e ett bygglov av kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland