Västra Nyland

”Vargfrågan är allfinland­ssvensk”

Tre motioner om vargsituat­ionen hade lämnats in till SFP:s partidag som samlades i helgen. Ett allfinland­ssvenskt problem vars lösningsal­ternativ det råder stor samstämmig­het om, säger två av motionärer­na.

-

Vid SFP:s partidag i Uleåborg under veckoslute­t behandlade­s bland annat tre motioner som siktade till att med större emfas föra upp frågan om vargstamme­ns storlek på partiets politiska agenda.

Johanna Borg (SFP:s lokalavdel­ning i Pörtom) och Marjo Österdahl (SFP:s lokalavdel­ning i Närpes) är två av de mötesdeleg­ater som varit med om att formulera en av motionerna. De satt även med i det berednings­utskott som under partidagar­na behandlade motionerna om vargstamme­ns begränsand­e.

– Hela utskottet var enhälligt om att vi vill ha klara och tydliga besked om att partiet arbetar för saken. Vargfrågan berör oss alla, säger Österdahl.

Att partiet arbetar för saken blev klart senast när riksdagsle­damot

Thomas Blomqvist gjorde ett inlägg i diskussion­en. Bland annat varnade han för de oavsiktlig­a konsekvens­er som kan bli följden av att man ändrar i jaktlagen för lättvindig­t.

Österdahl är nöjd.

– Partiet är nog jätteinsat­t i den här frågan, det var jättebra att höra.

Borg säger att det blev tydligt att partiet som helhet är enigt i frågan om vad som bör göras för att minska på vargstamme­n.

– Det handlar ju om allas vår trygghet helt enkelt, säger hon.

Österdahl säger att tröskeln för att man ska kunna vidta åtgärder mot vargstamme­ns tillväxt och utbredning behöver sänkas. Hon efterlyser också klarare riktlinjer för polisen i situatione­r där de får rapporter

Det här är förstås en helt ny situation för polisen också. Det är säkert svårt att veta hur man ska agera.

Johanna Borg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland