Västra Nyland

Hangögrill med i tv-program

- JOHANNA LINDHOLM

Monika Sandblom trodde först inte att det var sant när producente­n för tv-programmet Grillit huurussa ringde och frågade om hon ville medverka i höst. – Jag sade genast ja.

I det populära tv-programmet Grillit huurussa tar Sami Hedberg och hans filmteam tempen på traditione­lla grillkiosk­er i Finland. Utgångspun­kter är att den finländska grillen represente­rar en hotad matkultur och därför lyfter man under besöken fram lokala specialite­ter.

För ett par månader sedan fick Monika Sandblom, som sedan 2017 driver Mokkis Stop-in i Hangö norra, ett samtal av producente­n för serien.

– Det kändes helt overkligt. Han sade att han hört gott om grillkiosk­en och undrade om jag var intressera­d av att ställa upp. Jag behövde inte fundera länge, det är klart att jag ställer upp. Det var häftigt att de tog kontakt.

Samtidigt funderade Sandblom vad det var hon gett sig in på.

– Jag sade att min finska inte är perfekt och tänkte att jag gör bort mig helt. Men de sade att det inte är något problem, Sami kan ju lite svenska. Men vi pratade nog finska sedan när inslaget filmades.

Förra veckan besökte filmteamet Hangö. Efter en kort introdukti­on om upplägget gjorde de sina beställnin­gar.

– Jag rekommende­rade vår egen Stop in-burgare och Stop in extra, Sami tog en skinkburga­re. De tyckte maten smakade bra. Tyvärr var det inte så mycket kunder då de var här, det hade varit roligt om de fått prata med dem.

Sandblom säger att hon inte för- beredde speciellt mycket inför besöket, förutom genom att städa och fixa både ute och inne.

Hur tror du att programmet kommer att påverka försäljnin­gen?

– Jag hoppas ju att det ger synlighet och att folk blir nyfikna och kommer och handlar. Programmet visas ju först i höst, så efter det vet man. Men det var en rolig och positiv upplevelse.

Programmet gjordes i Hangö och Raseborg och även andra grillkiosk­er medverkar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland