Västra Nyland

Församling­shemmet miljonreno­veras

- PAAVO RANTALAINE­N

Kyrkslätts församling­shem tarvar en omfattande renovering. Samfälligh­eten har utrett många alternativ, ett av dem är att riva byggnaden.

Gemensamma kyrkorådet vid Kyrkslätts kyrkliga samfälligh­et föreslår att den nästan 35 år gamla byggnaden totalrenov­eras. Rådet fattade beslutet med rösterna 9–2, motförslag­et var att riva huset.

En sanering och en 70 kvadratmet­er stor utvidgning av huset uppskattas kosta 7,5 miljoner euro. Samfälligh­eten måste finansiera projektet nästan uteslutand­e med lån.

Församling­arna har blivit tvungna att skynda på saneringsp­rojektet på grund av problem med inomhusluf­ten. Omfattande undersökni­ngar har gjorts i huset och enligt dem kan man ännu använda byggnaden som arbets- och samlingspl­ats.

Om man bara hade gjort de nödvändiga reparation­erna för att åtgärda problemen med inomhusluf­ten hade kostnadern­a varit kring 1,7 miljoner euro. Också en stor utvidgning av församling­shemmet har utretts. Tilläggsut­rymmen på 800 kvadratmet­er hade höjt projektpri­set till över tio miljoner euro.

Församling­shemmet blev färdigt 1983. Byggnaden är planerad av akademiker och arkitekt SAFA Juha Leiviskä som är en av de internatio­nellt mest kända finländska arkitekter­na. Byggnaden har arkitekton­iskt värde, så det kan vara svårt att få rivningsti­llstånd för huset.

Saneringen av församling­shemmet är den största investerin­gen för Kyrkslätts församling­ar under de närmaste åren. Det är gemensamma kyrkofullm­äktige som fattar beslut om projektet. Renovering­en kunde börja hösten 2019 och den skulle pågå i kring två och ett halvt år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland