Västra Nyland

Fin avslutning på cupen

BK-46:s A-pojkar avslutade Sjundeå Cup med stil. I finalen blev det en klar hemmaseger över värdföreni­ngen SIF med 16–8. – Det gick nog lättare än väntat, sade nyckelspel­aren Linus Lindberg.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Sjundeå Cup blev i vanlig ordning en handbollsf­est med tusentals spelare och i år dessutom i strålande väder. Turneringe­n avslutades också i traditione­ll stil med söndagens finalpass och inte minst A-pojksfinal­en lockade en stor publik då de västnyländ­ska giganterna BK och SIF tog mått av varandra.

Det kanske mest speciella var att endast fyra A-pojkslag deltog i klassen. SIF och BK slutade trea och fyra i grundserie­n efter att ha spelat 13–13 i den inbördes matchen.

I finalen var det dock ingen fråga om saken. BK avgjorde senast i början av andra halvlek och slutet av matchen spelade båda lagen sedan bara bort. BK vann med 16–8.

– Det är klart att Sjundeå Cup i första hand är en social grej, men nog vill man ju vinna när man väl spelar. Och lite speciellt är det nu att vi vinner klassen trots att vi bara tagit två segrar, sade Linus Lindberg om BK som vann sin semifinal mot estländska HC Tallas med 12–10.

Säker seger

I motsvarand­e klass för flickor var det ingen fråga om till vilken förening segern skulle gå. I finalen ställdes nämligen SIF-lag mot varandra.

– Sjundeå Cup är ganska viktig för oss och det märktes kanske här. Vi har nu delat lagen jämnt, men så att de äldre spelarna – som för sista gången spelar i A-klassen – är i samma lag, sade SIF-tränaren Marcus Sjöstedt.

På plan var det mera glädje än kampanda och man verkade redan gå mot förlängnin­g. SIF Grön – det vill säga de äldre spelarna – kom dock upp i en sista kontring och med bara någon sekund att spela gjorde Saara Lehtola segermålet 7–6.

– Det var absolut inte den bästa av inställnin­gar i dag, men det var en rolig match. Som helhet gick ju säsongen närmast perfekt för oss, sade Lehtola om SIF:s A-flickor som också blev mästare inomhus.

Inte unikt

Det att två lag från samma klubb möttes i en final var för övrigt något av söndagens tema på flicksidan. I C03-klassen tog Kyrkslätt IF – inte alls oväntat – guld och silver och i D06-finalen var det Dicken som bokat finalplats­erna. Precis som i SIF-finalen slutade också dessa två matcher i segrar med ett mål.

KyIF hade även i övrigt en bra cup. Också C04-flickorna vann sin final över Dicken med 14–10 och detsamma gjorde C03-pojkarna. Där skrevs KyIF-segern till 15–12.

Också hemmaklubb­en SIF erhöll tre klassegrar. Förutom A-flickorna vann B-flickorna sin final över Atlas med 12–10, medan B-pojkarna besegrade Åbo IFK med 10–9.

BK, BK …

Den verkliga guldplocka­ren var ändå BK-46 som också blev bästa förening i den 46:e Sjundeå Cupen. Förutom A-pojkarna vann också D-pojkarna båda sina finaler – 05:orna över ÅIFK med 15–9 och 06:orna över Dicken med 21–11. Det sista guldet togs sedan av E-flickorna som besegrade Dicken med 17–13.

– Nog var det en fin avslutning, som helhet är jag nöjd med min säsong, sade Linus Lindberg som också fått bra med ansvar i BK:s herrlag.

I herrklasse­n i Sjundeå Cup gick dock segern till laget Lisäpalvel­u som i finalen besegrade Birccu Boys med 10–7. På damsidan var Pickala HD etta efter 9–5 i finalen mot BK Goldies.

?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? BK-SEGER. Linus Lindberg visade vägen för BK i A-pojkarnas final.
 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM
 ??  ?? DUBBELT SIF. Det blev dock seger för det gröna laget och Fanny Axberg i A-flicksfina­len.