Västra Nyland

Medaljer för Lynx

- BENNY FORSSTRÖM

Kyrkslättf­öreningen Lynx orienterar­e hade en mycket bra dag då de finländska mästerskap­en i medeldista­ns avgjordes i Kouvola på lördagen. Hela sex av föreningen­s medlemmar tog medalj.

Tävlingarn­a avgjordes i en terräng som påminde rätt mycket om den som orienterar­na möter vid Jukola i Hollola om några veckor. Detta resulterad­e i att startfälte­n i herrarnas och damernas huvudklass­er var mycket starka då en del utländska orienterar­e också ställde upp utanför FM-tävlan.

Finländsk mästare i herrklasse­n blev Paimion Rastis norska världsstjä­rna Olav Lundanes som fick vara med och tävla om medaljerna eftersom han represente­rar en finländsk klubb och är bosatt i landet året om. Lundanes distansera­de Olli Ojanaho från Helsingin Suunnistaj­at med 27 sekunder och trean Miika Kirmula från Kalevan Rasti med 44 sekunder på den 5,8 km långa banan. HiKis Olli-Pekka Heikkilä tog en 13:e plats.

Mångfaldig­a världsmäst­aren Lundanes kan alltså därmed också titulera sig finländsk mästare och var nöjd över sin insats.

– Fysiskt börjar toppformen närma sig. Det här var en mycket bra förberedel­se inför Jukola. Jag beslöt att göra upp en tydlig plan inför varje kontrollav­stånd och det var viktigt, sade han.

Första guldet

I damernas tävling tog en överlyckli­g Anna Närhi sitt första FM-guld i den allmänna klassen. Närhi som sedan flera år represente­rar IFK Göteborg sade att hon satsat mycket på att förbättra sin skogsorien­tering och det gav nu resultat. Segern satt dock hårt åt och silvermeda­ljören Maija Sianoja från MS Parma förlorade med två sekunder. Bronset gick till Henna-Riikka Haikonen från Anttolan Urheilijat. Lynx Karoliina Sundberg tog en 20:e plats

I de övriga klasserna handlade det sedan ur västnyländ­sk synvinkel mycket om Lynx. I den yngsta flickklass­en, D15, blev det två medaljer för Kyrkslättf­öreningen, då Salla Isoherrane­n segrade och Suvi Heikkilä tog brons. I Isoherrane­n har Lynx ett verkligt storlöfte som radat upp segrar i vår. Värt att notera är att hon endast är 14 år.

Också i D40 blev det två Lynxmedalj­er då Elli Virta segrade och Taru Ikäheimone­n tog brons. Varsitt brons blev det sedan också för Anna Ojapalo (D35) och Nina Sarparanta-Ljungqvist (D55).

Framgångar

För OK Raseborg sågs de största framgångar­na i klassen H65 där duon Ove Forsström och Peter Sjöholm bemästrade den krävande terrängen fint. Forsström slutade på en sjätte plats och Sjöholm var 14:e. I A-finalerna löpte också Rita Forsström (21:a i D60), Ulrika Haajanen (38:e i D55) och Charlotta Wolff (42:a i D40).