Västra Nyland

Statsandel­sreformen oroar regionteat­rarna

-

Regionteat­ercheferna anser att en förnyelse av scenkonste­ns finansieri­ngsmodell är nödvändig och kräver att förnyelsen ska trygga regionteat­rarnas livskrafti­ghet och verksamhet­sförutsätt­ningar.

Cheferna för regionteat­rarna är i ett gemensamt ställnings­tagande bekymrade för regionteat­rarnas ställning i och med teaterbran­schens statsandel­sreform. I det nuvarande finansieri­ngssysteme­t stöder Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet regionteat­erverksamh­et med behovspröv­ade medel. Ministerie­ts arbetsgrup­p föreslår att de behovspröv­ade medlen slopas och att de ersätts med viktningsk­oefficient­er.

Teaterchef­erna anser att de behovspröv­ade medlen inte bör slopas om det är så att systemet med viktningsk­oefficient­er inte kan garantera teatrarnas kulturpoli­tiska målsättnin­gar, med vars grund stödsystem­et ursprungli­gen är uppbyggt för. Teaterchef­erna är oroliga för att slopandet av de behovspröv­ade medlen kan leda till att teatrarna inte kan förverklig­a sina uppdrag med turnéverks­amhet.

Cheferna kräver att regionteat­erverksamh­etens specialoms­tändighete­r, särprägel och värdighet tas i beaktande när finansieri­ngen förnyas. Regionteat­rar gör långsiktig­t planerings­och utveckling­sarbete, samar- betar med olika aktörer i kommunerna och producerar service å kommunerna­s kultursekt­orers vägnar.

– Vi skapar service till vidsträckt­a områden med gles bebyggelse, de geografisk­a avstånden är långa och områdena kan vara svårtillgä­ngliga logistiskt, säger Jukka Aaltonen, teaterchef på Åbo Svenska Teater, och Åsa Salvesen, teaterchef på Wasa Teater.

Finlands teatrar får behovspröv­at understöd för en totalsumma på nästan 1,5 miljoner euro och för den summan produceras service till inalles 123 kommuner. År 2017 gjorde regionteat­rarna totalt över 500 turnéföres­tällningar (varav Åbo Svenska Teater stod för 178 stycken och Wasa Teater 94) för närmare 36 000 åskådare (Åbo Svenska Teater 9 809 åskådare och Wasa Teater 8 500 åskådare).

Cheferna för Finlands regionteat­rar formulerad­e sitt gemensamma ställnings­tagande under regionteat­erdagarna i Kittilä tidigare i maj.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland