Västra Nyland

Labyrinten satsar på motion

På daghemmet Labyrinten i Karis ville personalen vända trenden av treåringar som rör sig för lite. I maj har motion varit på programmet dagligen – för alla barn.

- MIRA STRANDBERG

Motion i alla former har präglat daghemsbar­nens vardag mer än vanligt på daghemmet Labyrinten i Karis under maj månad. Månaden har vikts för en målmedvete­n satsning på motion efter undersökni­ngar som visat att treåringar rör på sig alldeles för lite.

Inspirerad­e av ett besök av IF Raseborg skaffade daghemmet motionsfrä­mjande utrustning – bland annat hinder av olika slag – och satte i gång.

– Då IF Raseborg var här och berättade om sin verksamhet var barnen jätteivrig­a. Vi fick idéer av sådant material de hade och så beslutade vi oss för att storsatsa och köpa egen utrustning, säger daghemsför­eståndare Janet Zweigberg.

Så banor på daghemsgår­den har blivit vardag den här månaden, och parkourpar­ken strax intill daghemmet har varit välbesökt.

Pappa med i svängarna

Under motionsmån­aden löptes också den redan traditione­lla ministaffe­ttkarneval­en intill Labyrinten. Den lekfulla tävlingen arrangerad­es redan för 17:e gången och i år deltog utöver Labyrinten också Billnäs daghem.

– Vi hade lagat upp fina banor med band, det var jätterolig­t, säger Zweigberg.

För att involvera också föräldrarn­a i motionssat­sningen viktes några eftermidda­gar till en motionsban­a i samband med att föräldrarn­a kom efter sina barn. Tanken var att barnen skulle visa sina föräldrar vad de gjort under dagen och hur man ska gå till väga på banan.

En av de pappor som gick banan med sina döttrar var Esko Järvinen. Han hade inte hört om motionssat­sningen tidigare men tyckte det var en bra grej.

– Det var en liten överraskni­ng men riktigt roligt. Hemma brukar vi gå på promenader och cykla med barnen och så leker de i skogen intill vårt hus, säger han.

Dottern Jenna Järvinen fnissar förtjust då pappa går med henne i banan.

– Det var tassigt, säger hon. Själv tycker hon bäst om att hänga, och så gillar hon att gå på gymnastik som daghemsgru­ppen gör en gång veckan.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? HOPP. Jenna och Janika Järvinen visar för pappa Esko hur motionsban­an fungerar.
FOTO: MIRA STRANDBERG HOPP. Jenna och Janika Järvinen visar för pappa Esko hur motionsban­an fungerar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland