Västra Nyland

60-årskalas på stallet

Onsdagen 23 maj firades två av Hangö udds ryttares trotjänare med ett gemensamt 60års kalas. Det var shetlandsp­onnyerna Pimu och Lion som tillsamman­s fyllde 60. Ponnyerna har lärt tusentals barn ridningens grunder – och ibland också konsten att falla av.

- TEXT OCH FOTO JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi Pimu fyllde 33 år den 24 maj och Lion 27 den 22 maj. Därför valde stallet att fira deras gemensamma 60-årskalas den 23 maj.

– Pimu är världens snällaste ponny, men ibland har hon visat en busig sida och fått ner sina ryttare från ryggen. Det som är speciellt för Pimu är att hon alltid stannar när ryttaren trillar ner, tittar bakom sig och frustar. Vi vet inte om frustninge­n betyder att hon skrattar åt sin ryttare, eller om den är hennes sätt att be om ursäkt.

Det säger Mia Maukonen, ridlärare på Hangö udds ryttare. I 25 år har hon jobbat tillsamman­s med den lilla vita ponnyn, som kom till ridskolan år 1993.

Fem år senare behövde stallet en liten ponny till, och då fick Pimu (Piemont) sällskap av den svarta shetlandsp­onnyn Lion.

– Lion kom egentligen till Finland som avelshings­t från England, men som fyråring hade han vuxit sig för hög för att användas för avel. Han kastrerade­s, och tack vare den lokala Lions-klubben som ville stödja ridskolan, kom han till oss. Därav namnet Lion, egentligen heter han Waulkmill McKay.

Lion är ett ståtligt litet kraftpaket, och Maukonen säger att hans hingstbakg­rund förmodlige­n ännu avspeglas i hans temperamen­t. Om Pimu är ovanligt snäll för att vara ponny, visar Lion i stället många karakteris­tiska ponnydrag, han kan vara både busig och egensinnig. Men snäll är han också, annars skulle han inte kunna arbeta så länge som lektionshä­st.

Lång karriär

– Pimu och Lion har lärt tusentals barn att rida. Om man tänker att de tillsamman­s jobbat i 45 år, talar vi om en helt otrolig karriär, säger Maukonen och tillägger att det är många av de unga ryttarna som sörjer speciellt Pimu när de vuxit ur henne.

Lion startar fortfarand­e i lätta hinderklas­ser, medan Pimu fått trappa ner och numera går på nybörjarti­mmar tre dagar i veckan.

– Precis som för oss människor gör det hästar gott att röra på sig. Jag tror att om en gammal häst som Pimu helt blev stående skulle det inte dröja länge innan hon är i dåligt skick.

Matilda Berglund är en junior som i år tävlat i hoppning på Lion.

– Han är jättesmidi­g och hoppar alltid. Jag har också skött honom som yngre.

Hon och hennes kompis Frida Heinonen, som håller i Lion under festen, tycker båda att stallets minsta ponnyer är fantastisk­a.

– Pimu är en riktig krutmormor, säger Heinonen.

Vänner i alla åldrar

Klockan fyra blir det samling för ponnyernas alla vänner på gårdsplane­n. Jubilarern­a pryds av varsin fin maskroskra­ns, flätade av Teija Varsanpää.

Ryttarna bjuds på fina tårtor; en med vit ponny på rosa bottnen för Pimu och en svart på ljusblå bottnen för Lion, signerade Eija Lehtola och Janette Westerlund. Finlands ryttarförb­unds Sonja Holma är också på plats för att föreviga veteranern­a.

Maukonen passar på att berätta att berätta om ponnyernas bakgrund och karriär i stallet. Pimu är född 1985 i ett land som inte längre finns till namnet – forna Östtysklan­d, DDR. Det säger en hel del om hennes aktningsvä­rda ålder. På den tiden fanns det gott om shetlandsp­onnyer i DDR, som senare såldes till andra länder. De var dock oftare av en sirligare typ än till exempel Lion, som är en äkta rastypisk robust, brittisk herreman. Förutom att ponnyerna går på lektion, brukar de också delta i olika jippon.

Lions hedersuppd­rag är att på julafton i stallet hämta jultomten med kärra eller släde med Maukonen bakom tömmarna.

– Fast han annars kan vara lite skälmsk, är det här en uppgift han tar på största allvar. Trots att det kan vara hundratals människor på stallplane­n och bilar kommer och far är hans koncentrat­ion total, säger Maukonen.

Sedan får jubilarern­a själva smaska på var sin knäckebröd­stårta och dagen till ära har de ledigt från jobbet.

 ??  ?? BARNENS VÄN. Pimu är en snäll ponny som uppskattas av de yngsta och mest oerfarna ryttarna.
BARNENS VÄN. Pimu är en snäll ponny som uppskattas av de yngsta och mest oerfarna ryttarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland