Västra Nyland

Slavjobb i blåbärssko­gen

-

Finland är det förlovade landet för många thailändar­e. Rikt, humant och rättvist. För de thailändsk­a bärplockar­na visade sig sanningen vara en helt annan.

Två thailändsk­a journalist­er har för Spotlights räkning granskat rekryterin­gen av de thailändsk­a bärplockar­e som om ett par månader flygs in till de finska skogarna.

Rekryterar­na lovar guld och gröna skogar, men verklighet­ens usla anställnin­gsförhålla­nden blir en chock för många. De som lånar till sin resa måste betala ockerränta i Thailand och sedan plocka hundra liter bär om dagen bara för att täcka utgifterna.

I januari kom Finlands första dom för människoha­ndel. 26 bärplockar­e som jobbat för företaget Marja-Matti hade flugits tillbaka från Thailand för att vittna i rättegånge­n.

Alla vittnade om missförhål­landen, ”hundar behandlas bättre än vi”, sade ett av offren.

Ägaren dömdes till villkorlig­t fängelse, yrkesförbu­d och skadestånd till alla bärplockar­na.

Men Marja-Matti var inte den enda firman som behandlat thailändsk­a bärplockar­e illa. En thailändsk aktivist har studerat den här problemati­ken i snart tio år. Hon har ännu inte sett någon generell förbättrin­g.

Varje år skulle bärbransch­en behöva minst 6 000 utländska bärplockar­e i Finland, men mindre än hälften får visum. Bara fem procent av bären i våra skogar plockas.

Redaktörer­na Papitchaya Boonngok och Siwaporn Kingston har träffat Ying Phakjira som är en av de 26 bärplockar­na som fick skadestånd för tvångsarbe­te och omänsklig behandling. Hon kommer från en fattig familj i Chiang Rai i norra Thailand.

– De tog våra pass och biljetter ifrån oss så fort vi kom fram. Vi måste plocka minst sextio kilo bär om dagen för att tjäna något över huvud taget, berättar Ying Phakjira om sin tid i Hankasalmi.

Ying berättar om omänskliga arbetsvill­kor och eländiga boendeförh­ållanden. Hon fick betala extra både för sitt uppehälle och sina arbetskläd­er.

– Vi fick sova i bussar och containrar. De sa att vi skulle kunna tjäna över 10 000 euro inom tre månader. Men först måste vi betala vår skuld till firman.

Till slut flydde hon till en flyktingmo­ttagning i Joutseno, där hon fick hjälp att ta sig hem igen.

Yle Fem tisdag 19.00, repris onsdag 11.20

YLE-KSF

 ?? FOTO: YLE ?? GRANSKNING. I år blir det tusen färre thailändsk­a bärplockar­e i Finland än i fjol.
FOTO: YLE GRANSKNING. I år blir det tusen färre thailändsk­a bärplockar­e i Finland än i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland