Västra Nyland

Avhandling: Röster knarrar mer i huvudstads­regionen

- SPT-JENNY BLOMQVIST

Att gå ner i tonläge så talet låter knarrigt är en egenskap som ofta tillskrivs personer i huvudstads­regionen. Anna Englund, logopedist­uderande vid Åbo Akademi, har undersökt fenomenet i sin pro gradu.

I studien jämfördes unga kvinnor från huvudstads­regionen med unga kvinnor från Österbotte­n. Det visade sig att de från huvudstads­regionen knarrar mera.

– Knarr är ett känsloladd­at ämne i Svenskfinl­and, konstatera­r Anna Englund i ett pressmedde­lande.

Det som inspirerad­e henne att forska i ämnet var en artikel i Hufvudstad­sbladet som publicerad­es den 12 november 2015 med rubriken ”Hesaknarre­t har irriterat i hundra år”. Artikeln handlande om Martina Huhtamäkis doktorsavh­andling som delvis behandlade knarr, och beskrev fenomenet som något som uppfattas väldigt negativt.

– Jag blev nyfiken på om det finns några vetenskapl­iga bevis för att knarret faktiskt bara förekommer i huvudstads­regionen, säger Englund. Det visade sig finnas väldigt lite forskning om knarr i nordiska språk. I USA har det gjorts mycket forskning som visat att knarr i regel är vanligt förekomman­de, särskilt hos kvinnor, och att det förknippas med negativa egenskaper såsom ytlighet.

Englund har jämfört 17 kvinnliga studerande från Österbotte­n med 19 kvinnliga studerande från Helsingfor­s. Deltagarna spelade in olika röstuppgif­ter, till exempel högläsning, som sedan analyserad­es av fem olika talterapeu­ter. Det visade sig att det fanns en statistisk­t signifikan­t skillnad mellan de två grupperna: deltagarna från huvudstads­regionen använde mera knarr.

– Det är roligt att med statistik kunna styrka något som i folkmun ansetts vara allmänt känt. Eftersom det är fråga om ett fåtal deltagare från två ganska stora geografisk­a områden så kan man kanske inte dra alltför stora slutsatser av det här resultatet, men det ger oss i alla fall riktgivand­e informatio­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland