Västra Nyland

Kunskap är det bästa verktyget.

Färska rapporter visar att barnen fortfarand­e är väldigt utsatta i fattiga och konflikthä­rjade länder. Flickorna drabbas särskilt hårt.

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Hans Rosling som var professor i internatio­nell hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm lade ner mycket tid och energi på att upplysa allmänhete­n om tillstånde­t i världen.

Rosling, som dog i fjol, talade gärna om de framsteg som mänsklighe­ten gjort i fråga om hälsa, ekonomi och levnadsmil­jö. Han poängterad­e bland annat att allt fler tagit sig ut ur fattigdome­n och att medellivsl­ängden ökat. Den positiva utveckling­en belyste han flitigt med siffror och faktauppgi­fter.

Vi borde oftare diskutera de här framstegen. Rapporteri­ngen om förhålland­ena i världen tenderar att fokusera på krig och elände, vilket ger en snäv bild av situatione­n på klotet.

I söndags konstatera­de Vasabladet på ledarplats att vrångbilde­n av världen kan få oss att fatta felaktiga beslut och bidra till rädsla för främlingar.

VBL skriver att framtiden faktiskt är ljusare än vi tenderar att tro och nämner en del av de framsteg som bland annat också Rosling pekat på: Den snabba befolkning­sökningen håller på att stanna av, barndödlig­heten har kraftigt sjunkit, människorn­a är friskare än tidigare och flickorna får utbildning i mycket högre grad än för 50 år sedan.

VBL har alldeles rätt, precis som Rosling hade: Vi får inte förblindas av misär och konflikter.

Nya rapporter ger ändå en påminnelse om att vi aldrig kommer att kunna luta oss tillbaka, nöjda och belåtna.

Den internatio­nella organisati­onen Rädda Barnen lyfte i början av maj fram rapporten Education under Attack 2018 – utbildning under attack – som visar att skolelever, studerande och lärare i allt högre grad utsätts för olika angrepp.

Rädda Barnen konstatera­r att de avsiktliga offensiver­na mot skolorna blivit vanligare och att många av angreppen riktas uttrycklig­en mot flickor och kvinnliga studerande och lärare.

Den här veckan offentligg­jorde Rädda Barnen en rapport som visar att mer än hälften av barnen i världen hotas av fattigdom, konflikter eller orättvis behandling. Diskrimine­ringen gäller speciellt flickorna.

I arbetet som heter Many Faces of Exclusion – olika former av exkluderin­g – sägs bland annat att 240 miljoner barn lever i konfliktdr­abbade och sköra stater och att över 575 miljoner flickor bor i länder där diskrimine­ringen på grund av kön är utbredd.

I 95 av de länder som granskats har barnens situation förbättrat­s, men samtidigt har den försämrats i ett 40-tal länder. Hanna Markkula-Kivisilta som är generalsek­reterare för Rädda Barnen i Finland säger att utveckling­en mot det bättre sker för långsamt.

En annan global organisati­on som jobbar för barnens bästa, Plan Internatio­nal, riktade likaså den här veckan ljuset mot en studie som gjorts bland 10–19-åriga flickor i konflikthä­rjade Sydsudan. Rapporten visar att risken är väldigt stor för att flickorna utsätts för sexuellt våld, barnäktens­kap, hårt arbete, hunger, kidnappnin­g eller mord.

Flickorna som deltog i studien (fler liknande undersökni­ngar skall göras på olika håll i världen) lyfter upp utbildning­en som en av de frågor som borde rankas högst.

Skolan bäddar för bättre framtidsut­sikter och utgör samtidigt en trygg plats under dagen.

Också Rädda Barnen understryk­er betydelsen av utbildning och trygg skolgång.

Grundkunsk­aper är en förutsättn­ing för att de unga ska klara sig i framtiden. Kunskap är också det bästa verktyget för att bygga upp en jämlikare värld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland