Västra Nyland

Benjamin Källman nådde viktigt mål utanför plan

Efter fyra års bollande med fotbollska­rriären och gymnasiest­udier kvitterar Benjamin Källman ut den åtråvärda vita mössan. I framtiden är det bara fotbollen som gäller.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN vnred@vastranyla­nd.fi

Trots att fotbollska­rriären tagit fart på allvar de senaste åren har Benjamin Källman hela tiden varit fokuserad på att fullfölja sin gymnasieut­bildning. Nu belönas han för fyra års slit. Efter två år i gymnasiet i Ekenäs och två år i Katedralsk­olan i Åbo blir han student.

– Det gick väldigt smidigt eftersom lärarna var så förstående. Jag fick tenta ganska många kurser hemifrån och i slutändan var jag inte på så många lektioner. Det gick fint och jag skrev det jag behövde skriva.

De senaste åren har Benjamin Källmans fokus legat på fotbollen – men skolgången har hela tiden funnits i bakhuvudet. Källman, som hade psykologi som favoritämn­e, säger att det är skönt att studierna är över.

Hur viktigt var det för dig att gå gymnasiet vid sidan om?

– Det har varit en sysselsätt­ning vid sidan om fotbollen och jag tänkte från första början att jag ska gå ut gymnasiet oberoende av vad som händer. Då har jag någonting att stå på och har fått en utbildning. Det var rätt beslut att gå klart gymnasiet.

Vilka vitsord fick du i studenten?

– C i finska, M i engelska, M i moders- mål och C i psykologi.

Studentfes­terna får vänta ett tag. Källman är på Åland för att möta IFK Mariehamn då mössorna delas ut. Sedan är Källman upptagen med U21-landslaget. Men firas ska det – i något skede.

– Det ska nog bli studentkaf­fe i Ekenäs.

Har inte gått som på Strömsö

Källman hör till de mest spännande unga finländska spelarna och slog igenom i fotbollsli­gan på allvar i fjol genom att göra nio mål för FC Inter. Numera är Källman förstavale­t i anfallet tillsamman­s med Timo Furuholm.

Säsongsinl­edningen har inte gått helt enligt planera, trots cupguldet. FC Inter ligger nia i tabellen och Källman har gjort två ligamål. Mot HJK på bortaplan var Källman sysslolös under stora delar av matchen. Han pressade och slet – men Inter var tillbakapr­essat och skapade inte mycket i anfallsväg.

– Jag har inte gjort så många mål som jag hoppats på. Vi har haft svårt att skapa chanser. Det är dumt att säga så här som anfallare, men jag har spelat bra matcher men inte gjort mål. Jag har krigat mycket och vunnit boll, men den har inte hittat in i nätet.

Källman tycker att han utvecklats sedan fjolårets framgångar, särskilt på det mentala planet. Han säger att han uppfattar situatione­r snabbare och bättre och vet när det gäller att ta löpningar eller möta ett uppspel.

– Fast man inte skulle tro det är fotboll mycket mentalt.

Vill flytta utomlands

I fjol sade Benjamin Källman att han inte har bråttom utomlands, fastän han siktar på att spela i tyska Bundesliga en vacker dag. Nu låter tankegånga­rna lite annorlunda, men Källman vidhåller att han skyndar långsamt.

– Jag har inte bråttom på något sätt, men om det kommer ett bra alternativ och alla parter är med vill jag ta steget utomlands. Vi får se om det blir nu, efter säsongen eller nästa år. Jag har hört att man inte ska stanna här för länge, för möjlighete­r kommer inte alltför ofta.

Kan det bli en flytt redan i sommar? Kanske.

– Det har nog kommit upp, men det finns inte någonting konkret.

Med skolan avklarad får Källman fundera på andra sätt att fördriva tiden utanför träningarn­a och matcherna.

– Jag måste bli kreativ, säger han. Blir det mera Playstatio­n?

– Det kan riktigt bra hända.

Det har nog kommit upp, men det finns inte någonting konkret.

Benjamin Källman

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ??
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN
 ?? FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? STUDENT. Benjamin Källman gjorde som de flesta elitidrott­arna och blev student på fyra år.
FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT STUDENT. Benjamin Källman gjorde som de flesta elitidrott­arna och blev student på fyra år.
 ?? BACKMAN/SPT
FOTO: SEBASTIAN ?? STYVT JOBB. Då Inter mötte HJK hade Benjamin Källman inte mycket att göra i anfallet. Han fick i stället pressa och kriga på mittfältet.
BACKMAN/SPT FOTO: SEBASTIAN STYVT JOBB. Då Inter mötte HJK hade Benjamin Källman inte mycket att göra i anfallet. Han fick i stället pressa och kriga på mittfältet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland