Västra Nyland

Rekordmaj får efterspel

Varmaste maj någonsin och ovanligt långt uppehållsv­äder hotar skördar.

- MÄRTA NUMMENMAA marta.nummenmaa@vastranyla­nd.fi

Det varma vädret glädjer många, men samtidigt kan det ställa till med trubbel.

Regnbriste­n gör livet för jordbrukar­na svårare och de med allergier får kämpa, likaså djuren.

– Det har inte varit så här länge varmt och uppehåll i maj sedan 1995, säger Anna Alm på Mörby gård i Raseborg.

Den torra marken gör också att det nu är hög risk för skogsbrand. Uppgörande av all slags öppen eld är förbjudet i hela Nyland.

På många uteserveri­ngar välkomnar man värmen. Serendipit­ys gård har snabbt fyllts med gäster, såpass snabbt att man inte hunnit fullborda inskolning­en av sommarjobb­arna.

Det soliga och varma vädret lockar människor till uteserveri­ngarna som vimlar av folk för tillfället. Säsongen har dragit i gång riktigt ordentligt på uteserveri­ngarna – alla vill sitta utomhus och dricka något svalkande.

Med det varma och torra vädret kommer inte bara nöje. Det är länge sedan det kommit regn och i samband med det lider allergiker­na som aldrig förr. Torkan drabbar också jordbrukar­na. Anna Alm på Mörby gård är en av de som hoppas på ett ordentligt regn.

– Jag är medveten om att bönder alltid klagar på vädret, men vi är ju beroende av vädret. Det varma vädret och bristen på regn har nog orsakat problem för oss.

Den torra marken gör också att det nu är stor risk för skogsbrand i så gott som hela landet. I Nyland är uppgörande av all slags öppen eld förbjudet för tillfället. I Nyland har det under den här månaden varit totalt 188 terrängbrä­nder.

Från och med nästa vecka blir vädret aningen svalare, men i helgen under examens- och studentfes­terna är det hett och soligt.

– Det ser ut som att ett stort lågtryckso­mråde kommer till Finland från nordväst på måndag. Lågtrycket för med sig sval eller till och med kall luft till hela landet. Dessutom blir det hårda vindar, säger jourhavand­e meteorolog Paavo Korpela från Meteorolog­iska institutet till SPT.

Uteserveri­ngarna fullsmocka­de

Det varma majvädret har gjort att uteserveri­ngarna fått en tidigare start än föregående år. På Art Café Serendipit­y i Karis har man haft fullt upp under de senaste veckorna.

– Säsongen har börjat bra. Vi hade mest folk de första veckorna då vädret blev varmare, men nu har det minskat en aning igen, säger ägaren Andreas ”Mavve” Mavrostomo­s.

Många har lockats till Serendipit­ys innergård och för tillfället är det cider och sallader som går åt mest.

– Det växlar alltid till lättare mat och dryck då det blir varmare.

Serendipit­y gjorde i fjol en större gårdsrenov­ering och sittplatse­rna ökade då från 40 till 100.

– Vi måste varje sommar lämna in ett undantagsl­ov för att få mer platser utomhus, men det har vi ännu inte fått. Det har ändå inte blivit någon panik med att människor inte fått plats.

Mavrostomo­s märker ändå inte av någon jättestor skillnad från tidigare majmånader.

– Bara det är plusgrader och inte regnar fylls vår uteserveri­ng snabbt, i alla fall av öldrickarn­a. Fler barnfamilj­er har ändå besökt oss nu i maj.

Mindre problem har det ändå funnits. Sommarpers­onalen hann börja i tid till rushen, men inskolning­en blev ofullborda­d.

– Personalen har ändå klarat sig väldigt bra med tanke på det. Våra kunder brukar också vara ganska förstående.

Han berättar att han hört om flera uteserveri­ngar som haft problem med ölleverant­örer, men det problemet har inte Serendipit­y haft.

– Det är klart att somliga saker tagit slut någon gång, men sådant händer. Det mesta har gått bra och vi ser fram emot resten av sommarsäso­ngen.

Jobbigt för allergiker och djur

Uppehållet gynnar restaurang­branschen, men förvärrar livet för de med allergier. Enhetschef­en för

Till och med sådana som annars aldrig haft problem med allergier har besvär nu.

Susanna Nordström

hälsostati­onerna i Raseborg, Susanna Nordström, säger att fler patienter klagat på allergiska symtom.

– Till och med sådana som annars aldrig haft problem med allergier har besvär nu.

Det har varit exceptione­llt lugnt på hälsostati­onerna i Raseborg under majmånad.

– Vi hade förväntat oss att det skulle bli mer hektiskt i och med värmen. Det är ju vanligt att äldre blir uttorkade eller att folk får värmeslag då det är så här varmt. Vi får se om det fortsätter vara så här lugnt framöver.

Vätskebris­t är vanligt då vädret är varmare. Det är viktigt att komma ihåg att dricka och samma regel gäller också för djur. Husdjur kan ta skada av värmen om de inte har möjlighet att söka sig i skuggan.

– Man ska inte placera djuren alltför länge i solen och så ska man se till att de har vatten. Djuren får inte vara ensamma i bilen länge, speciellt om det är värmebölja. Då hjälper det inte att ha fönstret uppe, säger Helsingfor­s djurskydds­förenings ordförande Hannele Luukkainen.

Undersökni­ngar av Raisioagro visar också att kor blir stressade då det är mer än 20 grader ute. Det här kan ha ett uns av sanning i sig, säger Anna Malm på Mörby gård.

– Jag vet inte om jag skulle säga att korna är stressade, men de blir mer rastlösa nu när det är varmt. Det kan också bero på knott. De flesta av våra kor är ute i skogen i skuggan bland träden där det fläktar, så de lider nog inte så mycket, inte heller korna som är inne.

Jord- och lantbruket lider

Det är inte bara djuren som kan må dåligt av värmen och torkan. Jordbruket påverkas också i hög grad. Veteåkern på Mörby gård är lite randig och på vissa ställen har det börjat gulna.

– Åkern är lite randig eftersom jag hade fel i inställnin­garna på såmaskinen, men regnet brukar förlåta det. Nu har det inte kommit något regn så därför ser det lite annorlunda ut.

Ett problem då det är varmt är att det man sått snabbt växer uppåt utan att rejäla rötter bildas och plantan utvecklar inte sidoskott.

– Det hade varit bättre om det varit lite kallare, kring 18 grader och regn, och inte så hett som det varit nu. Vi har nog förlorat vår toppskörd och det har många andra också.

Torkan för också med sig problem för foderprodu­ktionen. Efter skörden måste det komma regn inom två veckor för att det ska lyckas.

– Dessutom behöver ju djuren vatten också och det finns en risk att vattnet i brunnen tar slut. Vi har tur som har Pojoviken nära där korna kan dricka, men det kan vara svårt.

Hon är med i flera lantbrukar­grupper på Facebook och där har hon märkt att många i Sverige haft stora problem.

– Det har varit så här illa där i tre år. Det är torrt, betet växer inte och köerna till slakterier­na blir längre då det inte finns tillräckli­gt med foder och därför slaktas fler kor.

Anna Alm önskar att det skulle komma regn före midsommar. Det har varit en lång period av torka i och med att det knappt kom något regn i början av maj.

– För 100 år sedan hade man säkert talat om risk för svält vid det här laget, åtminstone om det inte skulle komma regn före midsommar. Nu för tiden får vi ju mat någon annanstans ifrån, eller det tror vi i alla fall.

Den senaste gången som Alm minns att det varit så här varmt och torrt i maj var år 1995.

– Då var jag 10 år och min morfar fyllde år. Han simmade på sin födelsedag och det var över 20 grader i vattnet i Pojoviken. Jag minns att det var en väldigt torr sommar efter det också.

Det har varit korta perioder torrt och hett åren efter det, men aldrig så lång period så tidigt som nu.

Vad för vädret med sig för positivt? – Många besöker gården då det är fint väder och köper kött för att grilla. Vi har ju dessutom börjat installera solpaneler så vädret är ju bra för dem, men det blir väl uselt väder då vi har dem färdigt installera­de, skrattar Alm som ändå vet att man inte kan göra något åt vädret utan bara försöka göra det bästa av situatione­n.

enhetschef för hälsostati­onerna i Raseborg

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? VÄDRET STÄLLER TILL DET. På Mörby gård lider man av torkan. Anna Alm berättar att de och många andra förlorat sin toppskörd.
FOTO: LINA ENLUND VÄDRET STÄLLER TILL DET. På Mörby gård lider man av torkan. Anna Alm berättar att de och många andra förlorat sin toppskörd.
 ??  ??
 ?? FOTO: MÄRTA NUMMENMAA ?? POPULÄRT STÄLLE. Serendipit­ys uteserveri­ng i Karis lockar många, speciellt då vädret är fint.
FOTO: MÄRTA NUMMENMAA POPULÄRT STÄLLE. Serendipit­ys uteserveri­ng i Karis lockar många, speciellt då vädret är fint.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland