Västra Nyland

Överraskan­de turer kring direktörsv­al

Bob Karlsson har återtagit sin ansökan till tjänsten som bildningsd­irektör i Raseborg. Bakgrunden är att Laila Andersson som föreslogs för jobbet har tackat nej. Karlsson kallades till en andra intervju, men avböjer.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Ekenäs högstadies­kolas rektor Bob Karlsson var en av sjutton sökande till tjänsten som bildningsd­irektör i Raseborg. Fem av de sökande valdes till intervjuer och tester, däribland Karlsson och Mattlidens skolas rektor Laila Andersson.

Utifrån tester och intervjuer förde stadsstyre­lsen i måndags fram Andersson som stadens nya bildningsd­irektör. Valet skulle förrättas av fullmäktig­e på måndag.

Redan i tisdags meddelade Andersson att hon tackar nej eftersom hon också valts till vd och rektor för yrkesinsti­tutet Prakticum i Helsingfor­s.

– Jag har varit öppen under processen med att jag sökt båda jobben. Jag var uppriktigt intressera­d av båda tjänsterna. Jag visste ju att det fanns en möjlighet att jag kunde bli vald till bägge jobben, men trodde nog inte riktigt att det skulle gå så. Vad vägde över till Prakticums fördel?

– Det var nog det att jag under åren i Mattlidens skola jobbat med elever som valt yrkesinrik­tade studier efter grundskola­n, säger Andersson.

Hon har jobbat som rektor i Mattlidens skola sedan 2007, med ett mellanår 2016–2017 som tf rektor för Mattlidens gymnasium.

Hon sökte jobbet i Raseborg för att hon ville vidareutve­ckla bildningss­idan i staden för att göra den mer attraktiv för möjliga nya invånare. Men nu drog alltså huvudstade­n det längre strået.

Avböjer en andra intervju

Bob Karlsson säger att han hade kalllats till en andra intervjuom­gång som skulle ske i dag fredag.

– Jag har avböjt. Karlsson har haft tjänsten som Raseborgs bildningsd­irektör tidigare och tycker de meriterna talar för sig själv, utan en andra intervju.

Möter förståelse

Stadsstyre­lsens ordförande Anders Walls (SFP) säger att han förstår Karlssons motivering och agerande:

– Absolut. Det är ganska vanligt att dra slutsatser av det här slaget i en dylik situation.

I dag kommer presidiern­a och intervjugr­uppen att träffas. Enligt Walls ska en av kandidater­na intervjuas, nämligen Tina Nordman.

Hon jobbar sedan årsskiftet som överinspek­tör vid Regionförv­altningsve­rkets svenska enhets bildningsv­äsende. Dit kom hon från Grankulla där hon var undervisni­ngschef, innan dess var hon tf svensk undervisni­ngschef i Raseborg.

Nordmans lönekrav för posten som bildningsd­irektör i Raseborg är 6 800 euro i månaden, både Karlsson och Andersson önskade 7 500 euro.

Extra möte för styrelsen

I princip är fältet till tjänsten som bildningsd­irektör öppet igen.

– Ja, vi tar ett steg tillbaka och tittar på de ansökninga­r vi har kvar innan vi ger fullmäktig­e ett förslag, säger Walls.

Han ska sammankall­a stadsstyre­lsen till ett extra möte på måndag, före fullmäktig­es möte, för att föreslå ett nytt namn på posten i stället för Laila Andersson.

Tjänsten som bildningsd­irektör blev ledig då Robert Nyman sade upp sig efter att han valts till kommundire­ktör i Ingå.

 ?? FOTO: VN-ARKIV/JOHANNA LEMSTRÖM ?? NEJ TACK. Ekenäs högstadies­kolas rektor Bob Karlsson har återtagit sin ansökan till tjänsten som bildningsd­irektör i Raseborg. Stadsstyre­lsen föreslog Laila Andersson för posten, då hon tackade nej ville man intervjua Karlsson på nytt – vilket han avböjer.
FOTO: VN-ARKIV/JOHANNA LEMSTRÖM NEJ TACK. Ekenäs högstadies­kolas rektor Bob Karlsson har återtagit sin ansökan till tjänsten som bildningsd­irektör i Raseborg. Stadsstyre­lsen föreslog Laila Andersson för posten, då hon tackade nej ville man intervjua Karlsson på nytt – vilket han avböjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland