Västra Nyland

Kosthållen på remiss igen

- JOHANNA LEMSTRÖM

Efter omröstning beslöt Raseborgs stadsstyre­lse i måndags att remittera frågan om stadens kosthållss­truktur – för andra gången den här våren.

Förslaget var att stadsstyre­lsen utifrån den stora kosthållsu­tredningen skulle besluta att köksstrukt­uren i Ekenäsområ­det ska hållas oförändrad, men så att befintliga tillverkni­ngskök samt utdelnings­kök saneras och förnyas under de kommande tio åren.

Styrelsen beslöt dock efter en omröstning som slutade 1–10 att remittera ärendet. Remiss blev det också den 26 mars då stadsstyre­lsen behandlade frågan förra gången.

– Vi ansåg att vi inte fått svar på vissa frågor sedan den förra behandling­en i stadsstyre­lsen, bland annat om investerin­gstider, säger ordförande Anders Walls (SFP).

Han säger att det är oklart varför man i sammanhang­et utgår från och talar om en tio års gräns för investerin­gar.

– Uträkninga­r har gett vid handen att investerin­g på ett centralkök i Ekenäs skulle betala tillbaka sig på elva år. Vi vill bland annat veta vad det finns för belägg för att gränsen är satt vid tio år.

Långkörare

Frågan om kosthållss­trukturen har varit aktuell alltsedan staden Raseborg grundades 2009. Ett för- slag har varit att på Ekåsens område bygga ett nytt centralkök för Ekenäsområ­det.

Alternativ­et som man nu lutar åt, där köksstrukt­uren i Ekenäs behålls men befintliga kök renoveras, skulle medföra lägst investerin­gsbehov under de kommande tio åren.

Sanering och förnyande av tillverkni­ngsköken planeras börja i Österby skola 2019. Följande på tur skulle Ekenäs högstadies­kola vara år 2021, Höjdens skola 2023 och Seminaries­kolan 2025.

Dessutom är det tänkt att utdelnings­kökens saneringar förverklig­as parallellt med tillverkni­ngsköken. Viktigt är nämligen att utdelnings­logistiken beaktas i dimensione­ringen av de förnyade tillverkni­ngsköken.

Tusentals portioner per dag

Varje dag producerar köken i Raseborg cirka 3 320 skollunche­r, 1 320 daghemspor­tioner, 330 seniorport­ioner, samt 70 portioner till dagverksam­heten.

På området Ekenäs–Tenala finns nio tillverkni­ngskök samt 16 utdelnings­kök. Tillverkni­ngsköken finns i Tunahemmet i Snappertun­a, i Björkebo daghem i Ekenäs centrum, i Ekenäs högstadies­kola, i Seminaries­kolan, i Österby skola, i Österby daghem, i Höjdens skola i Tenala, i Tenala servicehem samt hos HUS stödtjänst­er.

 ?? FOTO: VN-ARKIV ??
FOTO: VN-ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland