Västra Nyland

Nämnden ser allvarligt på vårdperson­als oro

- JOHANNA LEMSTRÖM

Social- och hälsovårds­nämnden i Raseborg uttrycker stark oro för situatione­n inom enheten Vård i hemmet i Ekenäs. Nämnden möttes i onsdags.

Personalen inom vård i hemmet i Ekenäs upplever att situatione­n inom enheten är ohållbar. Ett fyrtiotal anställda står tillsamman­s bakom ett brev till social- och hälsovårds­nämnden där man påpekar att arbetet är ostrukture­rat, att informatio­nen inte löper och kontroll saknas.

Personalen säger att situatione­n uppstod efter en omorganise­ring häromåret. Då indelades Ekenäs i två delar, östra och västra, från att tidigare ha varit fyra enheter.

Det nya systemet, där personalen ska cirkulera, innebär bland annat att en klient kan ha upp till 60 olika vårdare per månad. En annan följd är att klienter kan göras klara för natten redan vid 16-tiden.

Förslaget till nämnden var att brevet skulle antecknas för kännedom. Nu valde SFP:s Mona Wickström att föreslå att saken utreds med det snaraste eftersom nämnden ser allvarligt på saken. Förslaget stöddes av Frank Holmlund (SDP), varför man röstade om saken.

Omröstning­en slutade 1–9, ordförande Karl von Smitten (SFP) röstade för beredninge­ns förslag. Socialoch hälsovårds­nämnden förpliktar nu social- och hälsovårde­ns tjänsteman­naledning att i samarbete med personalch­efen göra en grundlig utredning med det snaraste och att nödvändiga åtgärder utarbetas och verkställs. Dessutom ska tjänstemän­nen regelbunde­t rapportera till nämnden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland