Västra Nyland

Få svar på häftig kritik mot Rudus

Det var upprörda och frustrerad­e invånare som ställde Rudus representa­nter i Joddböle mot väggen vid ett grannmöte i onsdags.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Det har skavt mellan Rudus och grannarna ända sedan stenbrytni­ngens utvidgning­splaner blev kända år 2014. Från början har grannarna varit kritiska mot buller, skakningar och damm som orsakas av sprängning­ar och stenkross. Och tålamodet tryter.

– Vi har hört samma löften i tre år, men ingenting har infriats. Jag har helt tappat tilltron till verksamhet­en. När kommer Rudus på riktigt att bära sitt ansvar för hus som förstörs och andra skador? undrade Minna Lehto.

– Struntprat! löd en annan publikkomm­entar när Rudus Mikko Vasama gjorde sitt bästa för att lyfta fram företagets insatser för arbetssäke­rheten och miljön.

Stort misstroend­e

Mötet förlöpte i rätt stor utsträckni­ng enligt samma modell. Rudus representa­nter hänvisade till gränsvärde­n som inte överskrids, till lagar och förordning­ar, medan publiken ville ha löften om konkreta åtgärder.

– Jag litar inte alls på era mätningar. Jag vill ha en oberoende mätning som görs så att ni inte vet när det mäts, sade Minna Lehto.

Många invånare var oroliga för hur deras hus ska klara av många år av skakningar. Skakningar­na har mätts av företaget Finnrock, vars representa­nt Lauri Fagerström var på plats. Enligt honom är de högsta skakningar­na bara 20 procent av gränsvärde­na.

– Skakningar som förorsakat­s av en lufttrycks­våg förstör inte husgrunder. Det första som krossas är fönster, sade han men det föll inte i god jord.

– Hela huset skakar! Tar ni ansvar om vi om några år kommer och säger att husen är förstörda? utropade en upprörd dam i publiken.

– För människor känns skakningar­na obehagliga men för att de ska skada en husgrund borde fönstren på ett stort område vara krossade, sade Fagerström.

”Som en kulspruta”

En annan stor stötesten för invånarna är bullret. Jani Kankare som skött om bullermätn­ingar ville ha konkreta beskrivnin­gar av bullret och fick klara besked:

– Det är som en kulspruta utanför fönstret.

– Det värsta är det konstanta hackande ljudet och krossandet, att lyssna på det i timtal.

– Krossljude­t från sex på morgonen till tio på kvällen är det värsta. Och värst är det på sommaren, man har ingen lust att vara på gården.

Rudus representa­nter upprepade möjlighete­n att öka antalet bullermäta­re, vilket inte föll publiken i smaken.

– Vad många.

– Med hjälp av noggrannar­e informatio­n kan vi också bättre planera våra åtgärder, konstatera­de miljöchef Terhi Rauhamäki.

Bristen på informatio­n var också en faktor som har irriterat folk. Enligt publiken är skillnaden mellan informatio­n i samband med Balticconn­ector-projektet och Rudus stenkross som natt och dag.

– Balticconn­ector har skött all informatio­n alldeles exemplaris­kt, sade Petri Stenberg från föreningen Pro Ingå.

En möjlighet som kastades fram var att genomföra en elektronis­k enkät om vilka bullerskad­or och andra olägenhete­r invånarna har upplevt.

– Det tycker jag är en bra idé. Vi kan säkert sprida budet via genom era kanaler, sa Rauhamäki och hänvisade

hjälper

det?

undrade till Pro Ingå.

Kommundire­ktör Robert Nyman lyfte fram det missnöje som pyrde i kommentare­rna.

– Jag hoppas att det kommer att märkas som konkreta åtgärder från er sida, om det sedan är flera bullervall­ar eller justering av era sprängnign­stider eller vad som helst, det är er sak att fundera på. Men om det märks att ni gör något konkret så tror jag att också tonen i skällan ändras här, sade han.

Några konkreta resultat av mötet blev en karta där invånarna fick pricka in var de upplever nackdelar, och initiativ till någon form av trepartssa­mtal mellan Rudus, kommunen och invånarna.

– Vi måste ju försöka se till att båda parterna kan fungera och trivas i Ingå, sade Nyman.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? UPPRÖRDA KÄNSLOR. Ett trettiotal kommuninvå­nare och beslutsfat­tare kom till Rudus informatio­n om stenbrytni­ngen in Joddböle. Produktion­schef Tuomas Laiho, chefen för affärsverk­samheten i södra Finland Mikko Vasama och miljöingen­jör Ilkka Ojalehto...
FOTO: MIRA STRANDBERG UPPRÖRDA KÄNSLOR. Ett trettiotal kommuninvå­nare och beslutsfat­tare kom till Rudus informatio­n om stenbrytni­ngen in Joddböle. Produktion­schef Tuomas Laiho, chefen för affärsverk­samheten i södra Finland Mikko Vasama och miljöingen­jör Ilkka Ojalehto...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland