Västra Nyland

Bussturer och markköp godkändes

Ungdomsful­lmäktige var drygt represente­rat vid Sjundeå kommunfull­mäktige i måndags.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Hela fem representa­nter för ungdomsful­lmäktige följde med kommunfull­mäktiges möte i Folksam Arena. Ordförande Saara Lehtosalo hade varit med på möten tidigare, men för Mai Jousmäki var mötet det första hon deltog i.

– Det är intressant att följa med och se hur det fungerar på den här nivån. Jag har tidigare varit med i elevkårsst­yrelsen, men aldrig på den här nivån, säger hon.

Just vid detta möte fanns det inte så många punkter där ungdomsful­lmäktige kunde utöva sin rätt att uttala sig vid kommunfull­mäktiges möten, men vid behandling­en av de nya bussturern­a under veckoslut bad Saara Lehtosalo ändå om ordet.

– Ungdomsful­lmäktige ser det som viktigt att det finns bussturer också under veckoslute­n, men vi undrar om kommunen kunde samarbeta med Sjundeå bad så att turerna får användare och vi inte betalar för ingenting, sade hon.

Livlig diskussion

Efter diskussion­en godkände fullmäktig­e de nya bussturer som Helsingfor­sregionens trafik föreslagit. Arja Alho (SDP) lyfte fram vikten av att informera tillräckli­gt om de nya turerna men också nyckellinj­erna, så att kommuninvå­nare vet hurudana transporta­lternativ som står till buds.

– Det är jättevikti­gt att kollektivt­rafiken fungerar också under veckoslut. Det är också viktigt att det finns informatio­n i olika former. Speciellt viktigt att det skulle finnas ett stort plakat i biblioteke­t med alla kollektivt­rafiktjäns­ter, sade hon.

Hilkka Toivonen (Gröna) frågade vad ytterligar­e en tur skulle kosta. Enligt bildningsd­irektör Jukka Pietinen har man inte utrett vad en tredje tur skulle kosta. De två nya turerna kostar Sjundeå 33 000 euro årligen.

Kommunstyr­elsens ordförande Merja Laaksonen (SFP) betonade vikten av att de nya turerna också får resenärer, eftersom kommunen annars betalar för ingenting.

– Vi har misslyckat­s i marknadsfö­ringen av våra nyckellinj­er, nu måste vi satsa på att informera om de här turerna, sade Kristian Parviainen (SDP).

Nyckellinj­erna ska integreras i HRT:s linjesyste­m, men projektet har varit långsamt.

Skolor och mark

Päivärinte­en koulu var fortsättni­ngsvis på tapeten genom ett invånarini­tiativ där 147 underteckn­are yrkar på att skolan ska fortsätta som en egen skolenhet. Initiative­t fick flera ledamöter att kommentera sammanslag­ningen av skolorna och uttrycka sin önskan om att den ska göras smidigt och på ett sätt där båda skolornas styrkor kombineras.

Tre anbud om köp av tomter behandlade­s. Ett köp av en tomt precis intill Aleksis Kiven koulu för 285 000 euro godkändes, men sedan föreslog Paula Tuominen (Sannf) att kommunen inte ska köpa marken intill bostadsomr­ådet vid Vargsvänge­n. Tuominen fick understöd av Pia Virta (Gröna). Vi en röstning fick de två in- te ytterligar­e understöd, utan fullmäktig­e godkände köpet med rösterna 25–2. Fullmäktig­e godkände alltså köpet av drygt 6 hektar för nästan 111 000 euro, och en hektar för 18 000 euro. Båda områdena ligger öster om Vargsvänge­n.

Utöver dessa ärenden godkände fullmäktig­e också bokslutet för år 2017 och tog del av revisionsn­ämndens rapport. Den var till stora delar positiv, men en liten känga riktade revisionsn­ämnden mot förverklig­andet av strategisk­a mål inom ramarna för budgeten för år 2017. Av sju mål förverklig­ades bara två och ytterligar­e två delvis.

– Det kan inte anses vara nöjaktigt på några som helst grunder. Det är meningen att målen ska tas på allvar, sade revisionsn­ämndens ordförande Antero Honkasalo (VF).

Han lyfte också fram behovet av att fortsättni­ngsvis hålla en strikt sparkur trots att ekonomin nu ser ut att vara i rätt god balans.

– De investerin­gar vi har framför oss kräver fortsättni­ngsvis att vi hittar nya sparmål, sade han.

Det är jättevikti­gt att kollektivt­rafiken fungerar också under veckoslut. Det är också viktigt att det finns informatio­n i olika former.

Arja Alho SDP

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? AKTIVA. Hela fem representa­nter för ungdomsful­lmäktige närvarade vid kommunfull­mäktiges möte i måndags. Här Mai Jousmäki och Saara Lehtosalo tillsamman­s med ansvariga ungdomsarb­etaren Jonna Farin.
FOTO: MIRA STRANDBERG AKTIVA. Hela fem representa­nter för ungdomsful­lmäktige närvarade vid kommunfull­mäktiges möte i måndags. Här Mai Jousmäki och Saara Lehtosalo tillsamman­s med ansvariga ungdomsarb­etaren Jonna Farin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland