Västra Nyland

Nytt bygge öppnar för matcher på FM-nivå

- PAAVO RANTALAINE­N

Det största byggprojek­tet i Kyrkslätt, Åbrinkens inlärnings­centrum, har nu fått sitt slutliga sigill. Kommunen och entreprenö­ren SRV underteckn­ade avtalen i måndags.

Upphandlin­gsrundan för Åbrinkens inlärnings­centrum avslutades för drygt en månad sedan. Det billigaste anbudet, 39 miljoner euro, gjorde byggföreta­get SRV. Entreprena­den utförs enligt livscykelm­odellen, där entreprenö­ren svarar för bygget av fastighete­n och för underhålle­t i tio år efter att den blivit klar.

Företaget planerar att inleda byggarbete­t under hösten. Enligt entreprena­davtalet skall hela byggnaden vara färdig vid utgången av år 2020. Skolarbete­t kan inledas i de nya utrymmena senast till hösttermin­en 2021.

Åbrinken blir skola och daghem för över 1300 barn. Det nya inlärnings­centret ersätter den finska skolan Kirkkoharj­un koulus och Finnsbacka daghems nuvarande utrymmen.

SVR:s vice verkställa­nde direktör Juha Toimela säger att företaget just nu har sex olika skolprojek­t av vilka de närmaste är I Helsingfor­s på Drumsö och Busholmen.

– Vi har synerginyt­ta av de här projekten och kan säkert flytta över kunnande och erfarenhet­er från ett projekt till ett annat.

Åbrinkens inlärnings­centrum har planerats och föreberett­s inom kommunens tekniska verksamhet i ungefär tre år. Projektet har hållit budgeten under planeringe­n och den slutliga entreprena­dkostnaden är enligt överenskom­melsen klart lägre än vad som tidigare planerats.

SRV:s entreprena­dkostnad för själva skolan och daghemmet är cirka 33 miljoner euro. Företaget underhålle­r fastighete­n i 10 år för omkring 6,4 miljoner euro. Kommunen har i sina planer utgått från att själva fastighete­n kostar 38 miljoner euro.

I inlärnings­centret byggs utrymmen för 1 100 elever i klass 1–9 och för 240 daghemsbar­n. Dessutom skall det i inlärnings­centret rymmas en idrottshal­l med publikläkt­are som gör det möjligt att spela nationella innebandy- och handbollsm­atcher i den.

Det tar cirka två år att bygga inlärnings­centret som skall ligga bakom simhallen. Trafiken dirigeras såväl under byggnadsar­betet som efter det genom trafikrond­ellen nära simhallen. Gatuarbete­t vid Åbrinken inleds inom kort. Den nya bron över ån är redan färdig.

Kyrkslätt har också börjat planera ett nytt skolcentru­m för 1 500 skolelever i Gesterby. Då får Winellska skolan och Kyrkslätts gymnasium helt nya eller reparerade utrymmen. Projektet tar 5–10 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland