Ny tävling på ny plan

Billnäs ryttare ordnade för första gången hopptävlin­gar på nivå 2 i lördags. I huvudklass­en blev det en hemmaseger.

- SINIMAARIA KANGAS vnred@vastranyla­nd.fi

Man har redan länge arrangerat både hopp- och dressyrtäv­lingar på nivå 1 i Billnäs ridcentrum. Den nya ridplanen med fiberunder­lag, Billnäs Arena som blev färdig förra hösten, och Svartåns atmosfäris­ka miljö erbjuder en utmärkt omgivning för ännu större evenemang.

– Tävlingar på nivå 2 jämfört med nivå 1 kräver mycket flera kunniga funktionär­er, arrangeman­g, planering och parkerings­utrymme. Vi var bland annat tvungna att ansöka om lov att få stänga Billnäs allén och att skriva en särskild säkerhetsp­lan för evenemange­t. Både domarnas ordförande och jag var av den åsikten att allt förlöpte riktigt smidigt, säger tävlingens ledare Maria Holmström.

Hemmaseger

Dagen inleddes med 70 cm-klassen som reds på nivå 1 till skillnad från resten av klasserna. Den var samtidigt finalen i Billnäs Hööks Cup som består av fyra deltävling­ar, vilka ordnats i Billnäs längs våren.

Klassen vanns av Wilma Ölander på hästen Paulien L före Eva-Maria Nyman med hästen Velyké. Trea blev Natalie Kesküla med hästen NightBoy som även vann hela serietävli­ngen med ett poäng.

De följande fyra klasserna i Billnäs Games reds på nivå 2. 80 cm klassen vanns av Ida Repo med hästen Zidamanta Velvet och 90 cm klassen vanns av Pinja Varsanpää med Secret Diamond Zareefa.

I evenemange­ts huvudklass låg hinderhöjd­en på 100 cm. Klassen vanns av Billnäs ryttares egen Karin Schreiber på hästen Billnäs Walient. De hade en felfri bana och var drygt tre sekunder snabbare än Ellen Mickelsson på hästen Carina som kom tvåa. Trea blev Pinja Varsanpää med Secret Diamond Zareefa.

– Visst är det roligt att vinna och det är speciellt roligt att vinna hemma. Att jag lyckades kändes speciellt bra då dessa var föreningen­s första tävlingar på nivå 2, sade Karin Schreiber.

Schreiber vann Billnäs Games huvudklass även för två år sedan. Hon anser att det är lättare att tävla på hemmaplan, för där kan hon fokusera på att enbart rida och inte fundera på att resa till ett främmande ställe som orsakar stress.

– Även hästen är mera avslappnad hemma.

I dagens sista klass låg hinderhöjd­en på 110 cm. På första plats kom Jessica Aminoff med hästen Noeska Z.

Brandkårsh­jälp

Billnäs kulturhist­oriska miljö kom till sin rätt i det fina sommarvädr­et men den gassande solen orsakade även arrangörer­na huvudbry. Ridplanen skulle hållas fuktig under tävlingens gång, så Pojos frivilliga brandkår fick hjälpa till med bevattning­en av planen.

Nästa tävling på Billnäs Arena avgörs i september. Då är det planerat att tävlingarn­a hålls i dressyr på nivå 2.

?? FOTO: HANNA-MARI SELCUK ?? SEGER. Hemmarytta­ren Karin Schreiber och hästen Billnäs Walient segrade i huvudklass­en.