Västra Nyland

Omtyckt Starbåtsre­gatta i Ekenäs

ESS ordnade en starbåtsre­gatta i helgen. Efteråt var såväl deltagare som arrangörer nöjda.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Under veckoslute­t ordnade Ekenäs segelsälls­kap en tävling vid Norra hamnen och stadsfjärd­en i Ekenäs. Orsaken var en starbåtsre­gatta och nio båtar hade anmält sitt intresse. Till slut var det båten Vamos som hade vunnit och det var Jesper Sundman som satt vid rodret. Sundman och hans besättning represente­rade Helsingfor­s segelsälls­kap.

Båten Mistress blev tvåa och det var samtidigt arrangörsf­öreningens bästa båt. Där var det Kalle Pihl som satt vid rodret. Courage lade beslag på tredje platsen och på den båten represente­rade besättning­en både HSK och NJK. Stefan Winquist var vid rodret.

Som nämnt hade alltså nio båtar anmält sig till tävlingen och det var en siffra som tillfredss­tällde arrangörer­na.

– Med tanke på att det endast finns ungefär 20 starbåtar i Finland så var det här en bra siffra. Responsen var god och alla återvänder förmodlige­n nästa år, säger tävlingsle­daren Gustav Öller.

I och med att det ordnas så få regattor för starbåtar kan man anta att intresset för att delta är stort, vilket Gustav Öller är benägen att hålla med om.

– Dessutom var det här säsongens första regatta, så det bidrog säkert ännu mera till ivern.

Det hör inte till vanlighete­rna att tävla i Ekenäs. Också det är någonting som brukar vara omtyckt bland deltagarna.

– Oftast tävlar vi i Helsingfor­s och då åker deltagarna hem på kvällen för att återvända nästa dag. Så är det inte i Ekenäs, här brukar alla stanna kvar på kvällen vilket leder till en trivsam samvaro.

Nu fortsätter säsongen med en tävling i Helsingfor­s om ett par veckor. Då står Drakarnas vårcup på schemat men det kommer också finnas möjlighet för starbåtarn­a att delta.

– Efter det väntar en paus till augusti. Men många av dem som seglar på starbåtar är också med på andra båtar, säger Gustav Öller.

 ?? THOMAS SUNDSTRÖM
FOTO: ?? FÅ BÅTAR. Det finns inte särskilt många starbåtar i Finland. I Ekenäs lade Jesper Sundman (t.v.) och Kalle Pihl belag på topplatser­na.
THOMAS SUNDSTRÖM FOTO: FÅ BÅTAR. Det finns inte särskilt många starbåtar i Finland. I Ekenäs lade Jesper Sundman (t.v.) och Kalle Pihl belag på topplatser­na.
 ?? FOTO: CHRISTIAN ÖLLER ?? TÄTEN. Andy Nyström fr.v., Kalle Pihl, Tom Sundman, Jesper Sundman, Stefan Winqvist och Olle Tötterman premierade­s.
FOTO: CHRISTIAN ÖLLER TÄTEN. Andy Nyström fr.v., Kalle Pihl, Tom Sundman, Jesper Sundman, Stefan Winqvist och Olle Tötterman premierade­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland