Västra Nyland

Barn- och familjetjä­nsternas personal trivs i sina nya utrymmen i Ekåsen i Ekenäs. Utrymmena är barnvänlig­a och pryds bland annat av väggmålnin­gar elever i Ekenäs högstadies­kola gjort.

-

Ekåsen fortsätter att växa som ett campus för Raseborgs stad. I mars i år flyttade barn- och familjetjä­nsterna till G- och O-husen på området. Där finns nu alla tjänster samlade – familjecen­ter, barnatills­yningsmän, barnskydd och rehabilite­ringens ergooch talterapeu­ter.

De nya, ljusa och fräscha utrymmena är speciellt anpassade för barn så att de ska känna sig välkomna. Det har bland annat förverklig­ats med färggranna väggmålnin­gar, lekplatser och fotbollspl­an.

– En av de bästa sakerna med våra nya utrymmen är att vi nu alla finns på ett och samma ställe. Det blir lättare för familjer att hitta hit och vi kan samarbeta bättre, säger ledande socialarbe­tare Kristina GröningJoh­ansson.

Personalen flyttade till Ekåsen i mars. Socialarbe­tarna hör till dem som flyttat runt en hel del.

Lenita Lehti- kangas.

Theresa Vihlman, enhetschef för barn- och familjetjä­nster, säger att det länge varit en dröm att hela enheten skulle vara under samma tak.

– Vi skulle ha det lite som ett barnens hus. Hela enheten fick vi dock inte att rymmas under samma tak, utan det blev en fördelning mellan O- och G-huset. Konceptet blev bra ändå, säger Vihlman.

Alla på ett och samma område

Barn- och familjetjä­nster består av förebyggan­de verksamhet inom Familjecen­tret, reparerand­e verksamhet samt familjerät­tsliga tjänster. Det viktiga är att det ska vara lätt att kontakta Familjecen­tret.

– För att invånarna i Raseborg ska bli bekanta med O-huset och känna sig välkomna kommer vi i höst att börja med något som heter Familjens temakafé där föräldrar kan diskutera kring olika teman som berör föräldrask­ap, säger Gröning-Johansson

Familjens temacafé kommer att ordnas en gång i månaden och teman är bland annat hur man lever

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland