Västra Nyland

Vi skulle ha det lite som ett barnens hus. Hela enheten fick vi dock inte att rymmas under samma tak, utan det blev en fördelning mellan O- och G-huset. Konceptet blev bra ändå.

- Theresa Vihlman enhetschef för barn- och familjetjä­nster TEXT OCH FOTO MÄRTA NUMMENMAA marta.nummenmaa@vastranyla­nd.fi ANETTE KARLSSON vice ordförande, Finlands svenska socialdemo­krater

med en tonåring och att sätta gränser för småbarn.

– Vi hoppas också på att ha ett babykafé på sikt, säger Gröning Johansson.

– Man får gärna komma med andra idéer om teman som skulle kunna behövas och idéer om hur man kunde samarbeta med den tredje sektorn, tillägger Vihlman.

I O-huset håller Raseborgs familjecen­ter till och i G-huset finns ergooch talterapeu­terna, barnfysiot­erapeuten, samt barnatills­yningsmänn­en och barnskydde­ts social- och familjearb­etare.

– Många av klienterna besöker ju flera av dessa och det blir mycket lättare för dem när vi samlats på ett ställe. Man kan ha grupper tillsamman­s till exempel, säger enhetschef­en för rehabilite­ring, Michael Westerlund.

Personalen är allmänt nöjd med miljön och läget.

– Det är en underbar plats som vi håller till på. O-huset är lätt att hitta då det ligger vid vägen och G-huset är mer naturnära, säger GröningJoh­ansson.

Ungdomar och barn involverad­e

Det finns bland annat stora grupputrym­men, lekverksam­het som ska stödja relationen mellan föräldrar och barn och en äventyrsba­na i ergoterapi­utrymmena.

– Det är väldigt öppet här och det känns genast familjevän­ligt då man kommer in. Det är inte som en labyrint där man inte hittar något. Vi vill att det ska kännas tryggt här, säger Vihlman.

– Då man jobbar med barn måste man anpassa dig efter dem. De blir lätt uttråkade om de bara sitter på en stol och pratar. Därför får de exempelvis leka, modellera och annat roligt, tillägger Westerlund.

Utrymmena pryds också av väggmålnin­gar som skapats av niondeklas­sare vid Ekenäs högstadies­kola.

– Raseborg är ju en barnvänlig kommun och därifrån kommer den här idén. En tillvalsgr­upp i bildkonst har målat dem under ledning av läraren Roger Engblom. Dagisbarn har fått önska motiven, säger Westerlund.

Önskemålen var allt från färger till djur och natur.

– Det blev fantastisk­t bra. Man kan se Pippi Långstrump, Peter Pan och olika årstider på väggarna. Genom det här projektet fick ungdomarna dessutom se utrymmena, säger Vihlman.

– Ungdomarna är väldigt dukti- ga. Det var roligt att ha dem här i flera dagar. Det var liv och rörelse med hög musik och trevlig stämning. Så ska det vara, säger Gröning-Johansson.

De lyfter också på hatten åt gårdskarle­n Kaj Kopra som hjälpt till för att förverklig­a de nya utrymmena.

– Det är mycket tack vare honom, han har varit väldigt duktig. Han har putsat upp gårdarna och gjort allt möjligt för oss. Det betyder mycket att ha en person som han, säger Westerlund.

Medborgarn­as vardagsrum

Talterapeu­t Sonja Tuxen Borlaug och ergoterape­ut Emma Fuchs säger att alla rum är väldigt ljusa och öppna, vilket gör det lätt att arbeta.

– Det som också är skönt är att vi kan konsultera varandra i och med att vi sitter nära varandra, säger Fuchs.

Andra positiva saker med utrymmena som nämns är inomhusluf­ten och det faktum att alla rum är större.

– Vi sitter flera tillsamman­s i samma rum i och med att vi gör mycket hembesök. Våra kontor är mycket större nu, vilket är skönt, säger Anette Lindberg på barnskydde­t.

– Det enda som kunde vara lite bättre är våra personalru­m. Köket och kafferumme­t är ganska litet, säger socialarbe­tare Maaret Manninen.

Personalen hoppas att alla ska trivas lika bra som de gör i de nya utrymmena. De hoppas också att det blir lättare för alla att ta kontakt med dem.

– Ekåsen ska vara som ett vardagsrum för medborgarn­a, säger Theresa Vihlman. SAMHÄLLE Regeringen har bjudit på dramatik under den senaste tiden. Riksdagsle­damöter har hoppat från en grupp till en annan och den ena efter den andra meddelar att de kommer att rösta emot regeringen­s förslag, därtill alla olösta frågor kring ett eventuellt landskapsv­al, bara för att nämna några exempel. Regeringen­s landskaps- och vårdreform har hela tiden innehållit stora problem, men nu ser det ut som att den ”faller”. En sak är klar, vi kommer snart att ha riksdagsva­l. Partierna är i startgropa­rna och det börjar synas i den offentliga diskussion­en.

Socialdemo­kraternas ordförande Antti Rinnes första majtal väckte diskussion. Regeringsp­artierna, med Samlingspa­rtiet i spetsen, skällde ut förslaget om att öka de minsta garanti- och folkpensio­nerna under en längre tid med hela hundra euro i månaden. Kritikerna påstod att förslaget inte går att förverklig­a på grund av pengabrist.

Samtidigt har Centerns, Samlingspa­rtiets och De blås (samt tidigare Sannfinlän­darnas) regering bland annat sänkt skatterna för miljonarv och stora gåvor. Pengar har hittats för regeringsp­artiernas egna målsättnin­gar, samtidigt har de genomfört massiva nedskärnin­gar i utbildning och i de allra fattigaste och sjukaste människorn­as inkomst. Inkomstkly­ftorna har ökat och välfärden minskat – detta har också statsminis­ter Juha Sipilä (C) erkänt.

Vi har i Finland cirka 180 000 pensionäre­r med en pension som är under 1 200 euro i månaden. Det är nästan lika många människor som det finns invånare i Åbo. En ny studie av Institutet för hälsa och välfärd (THL) visar att fler än var tionde äldre låginkomst­tagare inte går till läkare på grund av pengabrist. Pensionäre­rnas låga inkomst är ett stort problem i vårt samhälle. I ett nordiskt välfärdssa­mhälle ska människor inte behöva välja mellan mat och medicin!

SDP föreslog redan i sin alternativ­budget för 2018 att de lägsta pensionern­a skulle höjas med 30 euro i månaden. Det skulle ha varit första steget för att rätta till situatione­n. Politik är att vilja. Men tyvärr har inte den här regeringen viljan att förbättra för dem som har det sämst. Vilja fanns dock att fortsätta lägga ut fyra miljarder euro på företagsst­öd som enligt alla riksdagspa­rtier är ineffektiv­a. Dålig prioriteri­ng säger jag.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland