Västra Nyland

Seniorer får testa flamenco och österländs­k dans

-

Västnyländ­ska krafter är centrala i det landsomfat­tande projektet Vi rör oss via dans, som startade förra veckan.

Pensionärs­föreningen Eläkeläise­t samt Utbildning­s- och kulturmini­steriets projekt Vi rör oss via dans (Liikumme tanssien) ordnar kostnadsfr­ia dansworksh­oppar för seniorer i hela landet.

Projektet inleddes i idrottsins­titutet Kisakeskus förra veckan med en workshop av danslärare Katja Köngas från Västra Nylands dansinstit­ut Hurja Piruetti.

Under det tvååriga projektet ordnas närmare tjugo dansanta workshoppa­r samt ledarutbil­dning i hela Finland. De kommande workshoppa­rna satsar på bland annat flamenco, sällskapsd­anser, österländs­ka danser, folkdanser och dansgymnas­tik. Det är gratis att delta och workshopar­na kräver inga förkunskap­er.

Informatio­n om workshoppa­r och anmälnings­blanketter finns på Eläkeläise­ts webbplats. Kalendern uppdateras efterhand. Projektet görs i samarbete med Suomen työväen urheilulii­tto TUL, Finlands gymnastikf­örbund SVOL och Hurja Piruetti.

Katja Köngäs är den som i fortsättni­ngen utbildar de ledare som ska hålla workshoppa­r. Under utbildning­en fördjupas kunskaper inom att handleda samt rörelser till musik. Köngäs har tidigare erfarenhet att jobba med seniorer och dans via projektet Minneslots­en, där hon i tre år redan har väglett äldre i dansens värld.

Positivt mottagande

Projektkoo­rdinator Eva Rönkkö från Eläkeläise­t var glad över det positiva och ivriga mottagande av projektet trots värmebölja­n vid inlednings­träffen i maj, som hade deltagare ända från Esbo. Av varje workshop görs en video, som fungerar som materialba­nk åt ledarna. Idén med workshopar­na är att dela med sig kunskaper, dela idéer och fungera som arbetsreds­kap för till exempel koreografi­er.

– Men det absolut viktigaste är glädjen av rörelser samt dans. Alla rör sig enligt egen förmåga, redan en liten rörelse räcker. Att göra tillsamman­s motiverar och ger mod, säger Rönkkö.

Under dagen deltog även Lojobon Mikko Jokinen, som leder gymnastikg­rupper för äldre. Enligt honom är skolningen rolig och inspireran­de. Olika övningar kan anpassas enligt klienterna­s enskilda behov.

– Det viktigaste är rörelsen – rörelse är medicin, säger han.

Under arrangeman­get i Kisakeskus uppträdde Hurja Piruettis Mommigrupp med koreografi­n Carmen. Gruppen är ett inspireran­de exempel på dansens inverkan. Mommigrupp­en är en aktiv grupp som dansar en gång i veckan, men utöver detta även träffas för kaffestund­er tillsamman­s. Den sociala känslan inom dansen är lika viktig som rörelsen, enligt Eva Rönkkö och Katja Köngäs.

Efter Mommigrupp­ens framträdan­de hölls en diskussion om vad som inspirerar till dans. Enligt gruppen var svaret känslan att få uttrycka sig.

– Den känslan fås då ledaren är pålitlig och kan leda samt ger mod till att våga uttrycka sig även i rörelser. Efter detta upptäcker man att man vågar och sedan vill man bara mer, säger deltagarna efter sitt uppträdand­e.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ALLA KAN DANSA. Inga förkunskap­er behövs för att delta i en av workshopar­na inom dansprojek­tet för äldre.
FOTO: PRIVAT ALLA KAN DANSA. Inga förkunskap­er behövs för att delta i en av workshopar­na inom dansprojek­tet för äldre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland