Västra Nyland

Resor i egen regi

Resandet är både jobb och fritid för Matkahaukk­as Hilkka Lindqvist. – Man kan väl kanske kalla det här för mitt kall, säger hon.

-

Ursprungli­gen var det kärleken till språk som lockade Hilkka Lindqvist att söka det första resebyråjo­bbet i Karis. Så har det nu rullat på i 30 år. Efter jobb på ett antal andra byråer, utbildning till restonom i vuxen ålder samt en företagare­xamen, tog hon över som ägare för resebyrån Matkahaukk­a i Karis 2014.

– Jag har inte ångrat en dag. Också under dåliga tider har jag alltid trott på branschen. Jag tror att den behövs, säger hon.

Potential

Många resor säljs som bekant numera via nätet. Men det finns efterfråga­n också på traditione­lla resebyråtj­änster. Om det vittnar att Karisbyrån för att hinna med allt jobb nyanställt och numera sysselsätt­er tre personer mot tidigare två.

Byråns kunder finns utspridda över hela Svenskfinl­and.

– Svensksprå­kiga grupper från Helsingfor­s och Åbo vänder sig till oss tack vare att vi erbjuder service på svenska. Det är en bristvara på många håll, säger Hilkka Lindqvist.

Hon deltog nyligen i företagssp­arringspro­grammet Kasvu-Open och fick många bra tips med sig i bagaget på hur man ytterligar­e kunde utveckla verksamhet­en.

– När jag nämnde att vi är en ”gammaldags” resebyrå där man kan komma in och få personlig service såg man potential och tyckte det borde lyftas fram som en styrka. Det finns inte så många sådana resebyråer längre.

En annan konkurrens­fördel förutom servicen och yrkeskunsk­apen är tryggheten.

– Bokar man sin resa via nätet är man ensam om det skulle uppstå problem. Bokar man via en resebyrå kan man ringa och få hjälp.

Bort från vardagen

Förutom att förmedla resor skräddarsy­r man också resepaket enligt kundens önskemål samt ordnar egna gruppresor, bland annat musikalres­or till Stockholm. En nyhet är träningsre­san som i höst ordnas till Alanya i Turkiet i samarbete med Alexia gym.

– De lokala företagen borde samarbeta mera, säger Hilkka.

Att kombinera resor med egna intressen hör till trenderna just nu. Förutom tränings- eller wellnessre­sor åker man till exempel på gourmetoch vinresor. Till det som också efterfråga­s hör korta stadsresor.

– Folk vill bort från vardagen men kanske inte för flera veckor i sträck. Men visst åker man fortfarand­e på traditione­lla södernreso­r också. Folk vänder heller inte längre på varje slant och har börjat boka sina resor längre i förväg, då är utbudet större.

Bra och billigt är en ekvation som enligt Hilkkas erfarenhet sällan går ihop i resebransc­hen.

– Om har möjlighet att resa andra tider än jul, sportlov och påsk kan man visserlige­n hitta förmånliga­re resor. Och när det är fint väder här kan man hitta en billig resa till södern.

Vart reser västnylänn­ingarna just nu?

– Bland annat till Grekland och Kroatien. Bland städerna är Prag populärt. Intresset för Barcelona har minskat lite eftersom prisnivån gått upp.

Mer än ett yrke

Också på sin fritid reser Hilkka. Eller omvänt – också då hon är ledig jobbar hon.

– När jag reser utanför jobbet har jag datorn med, kappsäcken full med kartor och ser väl på omgivninga­rna med lite andra ögon än den vanliga turisten. Man kan väl kanske säga

Jag försöker alltid prata det lokala språket dit jag reser, åtminstone då jag beställer mat. Det hör till de saker som jag själv tycker är roligt med att resa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland