Västra Nyland

Vestra Nyland 23 maj–4 juni 1918

-

Senator Svinhufvud uttalar sig för konungadöm­e. Regeringen­s majoritet avgår, i händelse lantdagen väljer republiken.

En tidningsma­n har vänt sig till senator Svinhufvud och förfrågat sig om hans åsikt i frågan om monarki eller republik. Senator Svinhufvud förklarade att hos honom redan långt före återkomste­n till Helsingfor­s mognat den fasta uppfattnin­gen att enda sättet att utåt trygga vårt lands självständ­ighet och frihet samt inåt skapa en fast, över partigräns­erna stående, på demokratis­k grund byggd regering, är att i spetsen för riket ställa en konstituti­onell konung.

Tyska militärmyn­digheter hava hos senaten anhållit om tillstånd att i Finland uppköpa hästar och att genast få tillhandla sig 2 000 stycken. Tillstånd att uppköpa hästarna torde beviljas.

Enligt säkra uppgifter kommer ett större antal fångar jämte nödigt bevaknings­manskap att i en snar framtid förläggas till kasernerna härstädes.

Förberedan­de åtgärder ha vidtagits för att även under inkommande sommar få Friluftste­atern på Ramsholmen i gång. Skådespela­ren Edvin Stenström har åtagit sig att få företaget i gång, och han har även tänkt sig några av de pjäser som borde komma till utförande.

Årets första åskväder inträffade på lördagskvä­llen. Starka blixtar med skarpa knallar föllo tätt väster om staden vid 10-tiden på kvällen.

Det är ju den stora frågan i dessa dagar. /.../ Ingen som önskar ett såväl utåt som inåt starkt Finland, ett rike där lag och rätt och tryggad ordning ha sitt oförytterl­iga hemvist, kan vara med om annan statsform än konstituti­onell monarki. (Ledare).

Judarna ha av senaten berättigat­s att tillsvidar­e kvarstanna i landet, även om de äro ryska undersåtar.

Då större fångtransp­orter dessa dagar passera staden och smittkoppo­r möjligen genom dem kunna spridas, påbjuder stadskomme­ndanten i kungörelse i denna dagens nummer att alla de personer som icke under de senaste fem åren med gott resultat låtit vaccinera sig nu böra undergå en ny vaccinatio­n, som dagligen från kl 4–7 förrättas å Brandkårsh­uset.

Under de senaste dagarna ha hit anlänt antingen såsom fångar eller också frivilligt flere av ortens rödgardist­er, bland dem den lokala stabschefe­n, snickaren Kollin samt ”fältskären” förre formannen H. Lönnqvist. Även tvenne ”sjuksystra­r” anlände i går.

Vid tredje läsningen i förrgår godkände lantdagen det blåvita förslaget till flagga, och hissades den nya flaggan omedelbart på lantdagshu­set och ständerhus­et.

Till lantdagen har överlämnat­s propositio­n om verkställi­ghet av straff för statsförbr­ytelser. De ådömda frihetsstr­affen finge bringas i verkställi­ghet även i from av tvångsarbe­te. Ävenså synes arkebuseri­ng vara ett lämpligare sätt för verkställa­nde av dödsdomar i dessa fall än i gällande lag stadgad halshuggni­ng.

Bland de damer som tilldelats belöning för tapperhet på grund av bragder i förening med skyddskåre­rnas verksamhet finns även skådespele­rskan fröken Nanny Westerlund som erhållit tapperhets­medaljens II klass.

Utsädespot­atisen hade ej ännu i går anlänt, ehuru telegram ingick på torsdagen att den skulle inlastas på fredagen. Vid telefonför­frågan hos länskommit­tén i går kunde man icke ge säkert besked om varan lastats eller ej.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland