Västra Nyland

Hanko Fotofestiv­al fortsätter i höst

Ett tag såg det osäkert ut om Hanko Fotofestiv­al skulle få en fortsättni­ng. Efter att ha fått en ny verksamhet­sledare i Viveka Rabehl är man på god väg med förberedel­serna för årets festival.

- JOHANNA LINDHOLM johanna.lindholm@ksfmedia.fi

Redan i fjol varslade eldsjälarn­a i Hanko fotofestiv­al om att krafterna att arrangera fotofestiv­alen började tryta.

Som tur var fanns det en grupp som var villig att ta över ansvaret med en ny samordnare, nämligen Viveka Rabehl från Raseborg. Viveka är redan bekant för många Hangöbor, i och med att hon gett ut några fotokalend­rar med sin kusin Peter Lundqvist.

– Man kan väl säga att jag blev kapad. Men skämt åsido, det känns bra att fortsätta utveckla ett fungerande koncept, säger hon.

Av de gamla styrelseme­dlemmarna är det endast Tapio Kekkonen som kvarstår, och Viveka är glad över att ha en person som kan dela med sig av erfarenhet och idéer.

– I år gör vi inga större förändring­ar, utan provar oss fram. Vi behöver ju inte uppfinna hjulet på nytt.

I och med att styrelsen också fått flera nya namn, kommer samarbetet med Raseborg förmodlige­n att öka.

– Det ser jag enbart som positivt, städerna kompletter­ar varandra motivmässi­gt. Området är kanske också lite i minsta laget för att ha två egna festivaler, säger Tapio.

Koncentrer­at program

Temat för nästa år är redan spikat, liksom gästförelä­sarna. I höst granskas ”Naturen och vi i förändring” och några av de namn som medverkar är Mikael Kilpi och Jan Fast, båda kända i Hangö för sina respektive projekt. Övriga är Jan Kaila, Carl Irjala, Sanni Seppo och Kimmo Ohtanen.

I år har man koncentrer­at det mesta av programmet till stadshuset. Det har under tidigare år visat sig att deltagarna gärna vill delta i de flesta programpun­kter som ordnas, och då har tiden inte alltid räckt till att vara överallt. Festivalen inleds 31.8 med Pre-Foto party i Casino och avslutas med en fotoshow på Regatta Spas vägg på lördag kväll. Däremellan är det föredrag, utställnin­gar och prisutdeln­ing åt vinnaren i årets tävling i stadshuset.

Temat för årets fototävlin­g är H²O och tävlingsti­den är 1.1–31.8. Anledninge­n till att man valt vatten som tema är det är ett otrolig mångsidigt motiv och så är elementet så påtagligt i Hangö.

Utförligar­e informatio­n om festivalen och tävlingens regler finns på de egna webbsidorn­a och Facebook.

 ?? FOTO: JOHANNA LINDHOLM ?? NYA KRAFTER. Viveka Rabehl är glad över förtroende­t att lotsa Hangös egen fotofestiv­al, som startade 2014, vidare.
FOTO: JOHANNA LINDHOLM NYA KRAFTER. Viveka Rabehl är glad över förtroende­t att lotsa Hangös egen fotofestiv­al, som startade 2014, vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland