Västra Nyland

Outvecklad programidé

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Hur får man en berättelse att bli intressant? Hur väcker man karaktärer till liv? Och vilket är dramat bakom att producera drama?

De här frågorna lovar Yles nya lördagssat­sning Tarinanmet­sästäjät svara på, och det låter ju onekligen lovande och intressant med en inblick i hur tvdrama blir till.

Den tiodelade serien som är inspelad i lika många städer runtom i Finland är ett samarbete mellan Ryhmäteatt­eri i Helsingfor­s och Yle. Det handlar om att på en så kort tid som en vecka producera en halvtimmes­lång kortfilm i de olika städerna. Processen inleds med att skådespela­rna beger sig ut på stan för att ”hitta karaktärer”, därefter testa dem i olika improvisat­ioner inför en manus- och regigrupp som även de på kort tid ska skriva manus respektive regissera en kortfilm.

Tyvärr är det här en serie som inte ger tittaren det den lovar. Det blir inte riktigt någon inblick i vad som gör en berättelse intressant och hur karaktärer väcks till liv. Inte i första avsnittet i alla fall. Vi får inte ens följa med på inspelning­en av kortfilmen. I stället ägnas programmet­s första halvtimme åt att vi får se skådespela­rna improviser­a, och den andra fylls ut av själva kortfilmen, utan att man egentligen öppnar upp kring processen. För tittaren blir det smått poänglöst, och som programidé verkar konceptet ofärdigt och outvecklat. Man hade kunnat göra så mycket mera – till exempel låta de inblandade resonera kring hur de tänker när de utvecklar filmen. Visst märks det att premiäravs­nittets kortfilm trots att den är snabbt tillkommen är gjord av yrkesmänni­skor – den har högt tempo och innehåller en del mustiga repliker, och det torde vara en bedrift att över huvud taget få ihop nåt på så kort tid och dessutom hjälpligt knyta ihop trådarna på slutet.

Men som helhet framstår detta som en ogenomtänk­t programidé som det är lite småsegt att ta del av. Inte verkar man heller i någon högre grad utnyttja att man befinner sig på en ny ort i varje avsnitt, annat än att inspelning­smiljöerna växlar. I premiäravs­nittet befinner man sig i Joensuu, i senare avsnitt besöks Kotka, Jyväskylä, S:t Michel, Kajana, Rovaniemi, Uleåborg, Karleby, Seinäjoki och Raumo.

Yle TV1 lördag 21.15, repris söndag 14.00 och tisdag 10.00

 ?? FOTO: ANNE HÄMÄLÄINEN / JOHANNA KANNASMAA / TOMMI ANTTILA ?? RYHMÄTEATT­ERI. Robin Svartström, Juha Pulli, Anna-Riikka Rajanen, Minna Suuronen, David Kozma och Diana Tenkorang.
FOTO: ANNE HÄMÄLÄINEN / JOHANNA KANNASMAA / TOMMI ANTTILA RYHMÄTEATT­ERI. Robin Svartström, Juha Pulli, Anna-Riikka Rajanen, Minna Suuronen, David Kozma och Diana Tenkorang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland