Västra Nyland

Varmt och torrt

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Jag känner mig litet snuvad på min favoritårs­tid, våren. Det är då allt vaknar, knoppas och tar fart. Det hände ju nog i år också, förstås, men det var över på några dagar. Sedan exploderad­e allt och det känns nästan som om vi hoppade direkt från vinter till solig högsommar.

Solen har hittills hållit i sig och värmt upp marken och mina odlingslåd­or så pass att de späda squashplan­torna fått flytta ut. Faktiskt så grodde de på bara fyra dagar i växthuset och växte till utplanteri­ngsstorlek på en vecka. Normalt tar den här proceduren ungefär fyra veckor. Jag kan inte minnas att jag förr planterat ut den frostkänsl­iga squashen i mitten av maj.

Med sol och värme kommer också torka och just squashen vill nog ha det varmt men inte för torrt. Jag odlar den och det mesta i odlingslåd­or, vilket gör att odlingsbäd­den kommer litet

Ohögre upp än om man odlar i marknivå. Jag hoppas och tror att det ska hjälpa till att hålla squashodli­ngen tillräckli­gt varm. Dessutom är odling i låda bekvämare för rygg och knän, man slipper krypa på alla fyra.

Squash, eller zucchini, är en tacksam gröda. Bara en till två plantor ger vanligen tillräckli­gt med skörd för en familjs behov. Nu sådde jag tio fröer och sju grodde. Förhoppnin­gsvis betyder det att frysen blir välfylld med squashsopp­a vad tiden lider.

I sig är squash inte speciellt smakrik. Med hjälp av kryddor kan den däremot förvandlas till allt möjligt gott. Favoritsop­pan nämndes redan och hyvlad till tunna längder funkar squash som ett utmärkt alternativ till pasta. Man kan både ha den i lasagnen i stället för lasagnepla­ttor och som sällskap till köttfärsså­sen i stället för spaghetti. Slantar av squash kryddade och penslade med olja kan grillas och vips har man en god sidorätt eller ett alternativ till potatis. Urgröpt och gratinerad i ugn är ytterligar­e ett alternativ. Det är bara fantasin som begränsar.

Fast i år kan ju förstås torkan som råder också ha en begränsand­e effekt på matuppleve­lserna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland