Västra Nyland

Ekenäsbon Bernt Degerlund lyckades med det otroliga – han rodde 300 kilometer från Stockholm till Ekenäs på sju dagar.

Förra onsdagen styrde Ekenäsbon Bernt Degerlund sin roddbåt mot Ekenäs. Knappt en vecka senare kom han fram.

- TEXT MÄRTA NUMMENMAA marta.nummenmaa@vastranyla­nd.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@vastranyla­nd.fi

I fjol var planen för Bernt Degerlund att ro från Stockholm till Ekenäs, men vädret satte käppar i hjulen. Nu har han klarat resan på drygt 300 kilometer.

– Det känns skönt att komma fram. Annars har jag inga krämpor, men ont i rumpan nog, säger Bernt Degerlund som tagit i land vid Knipan i Ekenäs där han välkomnas av sina vänner och bekanta.

Degerlund är en aktiv person som också sysslar med bland annat cykling. Han har tidigare cyklat från Ekenäs till Stockholm.

– Färden med roddbåt kompletter­ade cirkeln.

Hundratals kilometer på 70 timmar

Bernt Degerlund rodde den 300 kilometer långa sträckan ensam och kom i mål på sju dagar. Han rodde i en båt som var mindre än fem meter lång.

– Det är svårt att säga hur många kilometer det har blivit per dag, men jag har rott i cirka 70 timmar.

Han startade på onsdagsmor­gonen den 23 maj från Söderarm, Stockholm. Vid midnatt kom han fram till Lågskär där han tog paus.

– Det blev totalt sex stopp på resan och Lågskär var ett av dem.

Den här gången hade han vädret på sin sida så gott som hela resan.

– På måndagen var vädret sämre och hårdare. Då fick jag vänta hela dagen i Kisko. Annars har jag haft tur.

I fjol var det många som hejade på Bernt Degerlund då han skulle ro i väg från Stockholm.

– Men det var också många som var skadeglada då jag inte klarade av det på grund av vädret och tvingades ta båten från Mariehamn. Men nu har jag klarat det så det känns bra.

Ingen dans på rosor

Det är inte en helt enkel sak att ensam ro från Stockholm till Ekenäs. Man måste bland annat kunna navigera fram med ryggen i färdriktni­ngen, hålla humöret uppe och se upp för annan trafik.

– Då det är mörkt är det svårt att se också. Jag mötte ändå totalt bara fyra andra båtar under färden. På Ålands hav mötte jag ett fartyg då det var mörkt och där gäller det att vara aktsam för de ser inte mig i min roddbåt.

Finns det något annat som är bra att tänka på?

– Alla har ju olika förberedel­ser, men mat och vatten måste man ha med sig. Jag har rott i ungefär 20 år och förberett mig genom att träna i flera år. En otränad person skulle nog inte klara av det.

Annars säger han att man ska ta dagen som den kommer. Allting beror på väder och vind.

– Man måste också se till att psyket orkar. Man är ensam på havet och man måste därför undvika negativa tankar. Jag har inte haft stunder där jag känt att jag vill avbryta eller inte orkar längre.

Allting gick enligt planerna och Bernt Degerlund råkade inte ut för några otrevliga överraskni­ngar.

– Sista biten av sträckan kändes speciellt bra. Det var spegelblan­kt och fint. Det var nog en bättre tid att åka nu än vad det var i fjol. Förutom att komma fram till Ekenäs var det bästa då jag kom fram till Tulludden. Då höll jag på att tappa krafterna. Vad blir nästa utmaning?

– Jag har inte tänkt så långt, men om två veckor är det dags för Vätternrun­dan, vilket betyder 300 kilometer på cykel. Men nu ska jag fira med att äta biff.

Man är ensam på havet och man måste därför undvika negativa tankar för att orka.

Bernt Degerlund

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? I MÅL. En glad, men trött Bernt Degerlund kom i land vid Knipan på tisdagen efter att ha rott ensam från Stockholm.
FOTO: LINA ENLUND I MÅL. En glad, men trött Bernt Degerlund kom i land vid Knipan på tisdagen efter att ha rott ensam från Stockholm.
 ??  ?? LITEN BÅT PÅ HAVET. Resan gjordes i en liten roddbåt på 4,7 meter. Med sig hade Bernt Degerlund vatten och mat.
LITEN BÅT PÅ HAVET. Resan gjordes i en liten roddbåt på 4,7 meter. Med sig hade Bernt Degerlund vatten och mat.
 ??  ?? I LAND. Bernt Degerlund (höger) välkomnas av vänner och bekanta vid Knipan i Ekenäs efter att ha rott ensam från Stockholm.
I LAND. Bernt Degerlund (höger) välkomnas av vänner och bekanta vid Knipan i Ekenäs efter att ha rott ensam från Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland