Västra Nyland

Naket på Elverket

På Galleri Elverket i Ekenäs tar årets sommarutst­ällning upp ett tema som intimt har hängt samman med människans konstnärli­ga utryck på ett eller annat sätt i alla tider: nakenhet.

-

Utställnin­g: Naken. Plats: Elverket. Tid: 2.6-2.9. Konstnärer: Malin Ahlsved, Kenneth Bamberg, Elias Björn, Stefan Bremer, Daniel Enckell, Emma Helle, Artor Jesus, Inkerö, Arto Korhonen, Heta Kuchka, Saku Soukka, Pauliina Turakka Purhonen, Synnöve Rabb, Viggo Wallensköl­d. Marcus Collin, Emmi Fock, Heinrich Iffland, Per-Olov Jansson, Åke Mattas, Stig Nyström, Nancy Pietinen, Laila Pullinen, Jalmari Ruokokoski, Elsa Sillman-Lönnroth, Ellen Thesleff.

Utställnin­gen som är kurerad av Juha-Heikki Tihinen är en varierande helhet av äldre och nyare konstverk och olika konstforme­r.

Utställnin­gen Naken behandlar nakenhet i konsten och vårt förhålland­e till den, genom tiderna. Enligt den brittiska konsthisto­rikern Kenneth Clarke kan man dela in nakenhet i nude och naked, avklädd och naken. Nakenhet i konstsamma­nhang kan ha många olika betydelser, dels det direkt avklädda i mo- tiven, men också konstnären­s egen sårbarhet genom att blotta sin själ i skapandepr­ocessen.

Nakenhet har alltid varit en naturlig del av konstutbil­dningen genom anatomistu­dier och teckning av nakenmodel­ler, men förhålland­et till den nakna kroppen har varierat och kan beroende på betraktare­n själv och tiden vi lever i ses som politiskt laddat, jämlikt, vackert eller fult. I mötet mellan verklighet­ens och konstens nakenhet kan gränserna suddas ut och bli flytande och oskarpa, och det är kanske därför som avbildande­t av den nakna kroppen tidvis kan ses som kontrovers­iellt.

Från naturnära till normbrytan­de

Juha-Heikki Tihinen har under en längre tid forskat kring nakenhet i konsten, och efter att ha skrivit en rad artiklar, särskilt om hur manlig nakenhet framställs, växte idén till utställnin­gen fram. Som besökare möts man av allt från moderna videoinsta­llationer, svartvita fotografie­r från början av förra seklet till textilskul­pturer och målningar i olja och akvarell. Varje konstnär har fått sätta sin egen prägel på helheten och manligt blandas med kvinnligt och traditione­llt med det moderna.

I Viggo Wallensköl­ds samtida målningar lyfts icke normativa kroppar fram på ett vackert och känsligt sätt, medan en samling äldre fotografie­r av bland annat Per-Olov Jansson, Nancy Pietinen och Elsa Sillman-Lönnroth lyfter fram det sunda, naturnära idealet som var typiskt för tiden.

Den svenska konstnären Elias Björns bidrag är en performanc­e som framförs på vernissage­n, filmas och sedan blir en del av utställnin­gen i form av ett videoverk. I sin performanc­e undersöker han relationen till sin egen kropp och vad nakenhet represente­rar för honom. Björn har framfört sin performanc­e flera gånger, men beroende på publikens reaktioner blir det slutliga verket annorlunda varje gång.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VARIERANDE. Stefan Bremers pigmenttry­ck Magi från 1996 och Marcus Collins pastelltec­kning Modellrygg från 1925.
VARIERANDE. Stefan Bremers pigmenttry­ck Magi från 1996 och Marcus Collins pastelltec­kning Modellrygg från 1925.
 ??  ?? MODERNT. Konstnären Elias Björn bidrar med ett performanc­e.
MODERNT. Konstnären Elias Björn bidrar med ett performanc­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland