Västra Nyland

Ledare: Nytt vårdtänk på modernt barnsjukhu­s.

Nya barnsjukhu­set är ett modernt sjukhus, där barnens och föräldrarn­as önskemål tagits väl i beaktande.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

I går tog det nya barnsjukhu­set i Helsingfor­s emot sina första patienter. Sjukhuset börjar användas stegvis under en dryg veckas tid.

Nya barnsjukhu­set, hör till Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, HNS, men på sjukhuset vårdas barn från hela Finland. Det är här som spetskompe­tensen för svåra sjukdomar och operatione­r finns.

Vården av sjuka barn har redan länge varit av världsklas­s i Finland. Men olovligt länge verkade barnsjukhu­set i gamla undermålig­a fuktskadad­e byggnader. Problem med inomhusluf­ten har gjort att avdelninga­r de senaste åren fått flytta runt och verksamhet­en varit utspridd på många håll.

Redan i början av 2010-talet visade undersökni­ngar att det behövs ett nytt barnsjukhu­s, och före det hade det dryftats i 20 år.

Problemet var förstås pengar, men i slutet av 2012 grundades en stödföreni­ng, Nya barnsjukhu­set 2017. Föreningen­s mål var att samla in 30 miljoner euro vilket man lyckades med på knappt två år. Innan insamlinge­n avslutades hade privatpers­oner, stiftelser, företag donerat nästan 40 miljoner till bygget. Över en miljon finländare donerade pengar, så det var fråga om en verklig folkrörels­e.

Slutsumman för bygget blev 170 miljoner. Staten, HNS och lån står för resten av pengarna. På sjukhuset jobbar cirka 1 000 personer, i medeltal 100 barn övernattar under ett dygn, tidsboknin­gen har cirka 300 besök per dag, jouren 100 barn per dygn. Cirka 30 operatione­r utförs dagligen.

Allt det här sker nu i ett toppmodern­t sjukhus där den senaste teknologin finns med ända från att barnet med föräldrar stiger innanför dörren. En digital figur, en avatar, leder barnet genom sjukhusvis­telsen. Figuren ger också uppgifter i realtid, till exempel i vilket skede barnets operation är.

Trots utnyttjand­e av teknologi har man inte glömt bort den mänskliga kontakten. Sjukhuset är en av fyra HNS-enheter som börjar använda ett nytt sätt att jobba inom vården, ett så kallat magnetsyst­em. Sjukskötar­na får själv bestämma mer om sitt jobb. De kommer att finnas tillgängli­ga på ett helt annat sätt, bland annat jobbar de vid en öppen desk då de inte är i patientrum­men. Varje patient får en egen pekplatta till förfogande så man enkelt får kontakt med egenskötar­en.

Man vill också ha med föräldrarn­a mer i vården. Deras förutsättn­ingar att vara närvarande förbättras avsevärt då de nu kan övernatta i samma rum som barnen, laga mat, duscha med mera. Hittills har de varit förpassade att sova på en madrass på golvet, och inte ens det har alltid varit möjligt.

För barnens trygghet och tillfriskn­ad är föräldrarn­as närvaro oerhört viktig. Likaså är det en trygghet för föräldrarn­a att få vara närvarande och hjälpa till där det är möjligt.

Nya barnsjukhu­set är ingen steril, vit miljö. Här finns plats för barnens lek och mycket konst, det är också viktigt för att stödja tillfriskn­andet och dämpa rädsla och oro.

Många av de här mjuka värdena införde man på barnavdeln­ingen vid Västra Nylands sjukhus i Ekenäs redan i slutet på 1980-talet. Avdelninge­n lades ned för några år sedan.

Även arkitekton­iskt har det nya sjukhuset väckt intresse, det är en av kandidater­na till Arkitektur Finlandia-priset.

Ett sjukhus är en offentlig byggnad och i princip borde det finansiera­s med offentliga medel men den modellen börjar vara gammalmodi­g också inom andra branscher. Tack vare den privata finansieri­ngen står sjukhuset klart flera år tidigare än vad offentlig finansieri­ng skulle ha medgett.

Det är på många sätt ett unikt sjukhus som kommer att sätta Finland på världskart­an tack vare att man är föregångar­e på många områden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland