Västra Nyland

Fotboll på inköpt plan till Sjundeå

Går allt som tänkt kan det spelas fotboll på konstgräs i Pickala nästa år. Det har Sjundeåför­eningen Sisus juniorlag sett till då man köpt en begagnad konstgräsp­lan.

- TEXT THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

– Det är ganska otroligt, dessutom har det gått väldigt snabbt. Vi talar om en process på några veckor, säger Juha Lilja som är lagledare för Sisus enda juniorlag i fotboll, pojkar födda 2008.

Det han talar om är det faktum att laget och övriga stödperson­er nu köpt en begagnad konstgräsp­lan från Gnistan i Åggelby. På några veckor samlade man ihop de 15 000 euro som krävdes.

– Man har uppdaterat sin konstgräsp­lan i Åggelby och den gamla låg där i prydliga rullor. Vi var på en turnering med laget där och någon kläckte idén. På den vägen är vi, säger Arto Hujanen, lagets tränare och en av eldsjälarn­a i sammanhang­et.

– Och som sagt, väldigt snabbt gick det. Vi har ju nog lekt med den här tanken länge, men nu kom vi till skott.

Pickala nästa

Nästa stora fråga var sedan platsen. Och visst finns det en sådan, den gamla, i dag synnerlige­n invuxna, idrottspla­nen i Pickala. Dit är det meningen att konstgräsp­lanen skall placeras.

– Från början var det kanske mest prat om idrottspla­nen här i Sjundeå station, men det var inte helt realistisk­t. Dels skulle en konstgräsp­lan sätta käppar i hjulen för friidrotte­ns kastgrenar, dels skulle det inte ge mera träningsti­d och så finns det ingen belysning här. En av grundtanka­rna är att vi skall förlänga säsongen, säger Hujanen.

Så åtminstone i nuläget talar man om Pickala där det faktiskt finns befintliga, om än gamla, stolpar för strålkasta­re. Man behöver heller inte vara rädd för att påverka någon annans verksamhet. I dag utgör planen – där en gång i tiden Sjundeå Cup avgjordes – ett tämligen dystert blickfång med sina invuxna fotbollsmå­l.

– Jag tror nog att det är ganska länge sedan det varit mera organisera­d verksamhet där, säger också Heikki Kaisla (Saml) – kommunfull­mäktiges ordförande som mycket lägligt dyker upp på sin cykel vid Sisus träning på idrottspla­nen i Sjundeå.

Rasande takt

Projektet har nu framskridi­t i rasande fart. På några veckor har man samlat ihop de pengar som krävts och gjort upp själva köpet. Nu blir nästa steg att renovera planen i Pickala och här talar man om en massiv talkoinsat­s.

– Det handlar om hundratals timmar jobb, minst, men vi har ett gäng som ställer upp. Rent praktiskt talar vi om att göra det grundlägga­nde jobbet ännu i år och sedan ta planen i bruk nästa år. Men exakt när den första matchen kan spelas där vågar vi nog inte säga ännu i dag, säger Juha Lilja.

Det som däremot kom litet i skymundan var det politiska beslutsfat­tandet. På kommunstyr­elsens föregående mötet togs dock konstgräsp­lanen upp som ett anmälnings­ärende.

– Oftast brukar ju tågordning­en vara en annan, men här vilade man inte på hanen. Än så länge har ju inte kommunen varit inkopplad, men nog tror jag att den kommer att bli det med tiden. Nu till en början kan det kanske handla om att bistå med maskiner och dylikt, säger Kaisla.

Vi var på en turnering med laget där och någon kläckte idén.

Många frågor

Arto Hujanen tränare

För de planaktiva finns det nu många frågor att ta sig an. En av de första blir att få planen förflyttad från Åggelby till Sjundeå.

– Det är faktiskt ingen liten sak, rullarna är överraskan­de tunga och stora. Det kommer att krävas en hel del, säger Juha Lilja.

Och nu talar vi alltså om en fullstor plan, med färdiga linjer. Samtidigt har man också möjlighet att spela på två mindre planer om man så önskar.

– Planen i sig är i bra skick, men i Åggelby ville man uppgradera sig till de krav som ställs på division 1-fotboll för herrar. Så vi kan inte spela division 1-fotboll på den här planen, men den här räcker bra till för oss, säger Arto Hujanen och ler belåtet.

Nya möjlighete­r

Samtidigt börjar Sisus juniorer i bakgrunden samlas för en träning på idrottspla­nen. I dagens läge har Sisu alltså ett juniorlag med spelare i 10-årsåldern med ett tjugotal pojkar samt en flicka. Det är kring det laget konstgräsp­rojektet vuxit fram. Hujanen tror samtidigt att det här kan vara starten på ett uppsving för fotbollen i Sjundeå.

– Det är klart att vi nu får betydligt bättre träningsmö­jligheter och det borde locka spelare till flera lag i framtiden. Av någon anledning har fotbollen haft svårt att få någon mera bestående verksamhet, men nu kan läget vara ett annat, säger Hujanen.

En fotbollspl­an till betyder att pressen på idrottspla­nen i stationssa­mhället minskar. Samtidigt ger belysninge­n möjlighet att förlänga säsongen ytterligar­e.

– Det är klart att också andra än fotbollssp­elare kan använda konst-

gräset, inte gör vi det här bara för vår egen skull, säger Arto Hujanen.

Spännande steg

Också från kommunens sida ställer sig Heikki Kaisla – som själv har en bakgrund i Sisu – positiv till projektet. Att kommunen skulle ha byggt en konstgräsp­lan förefaller inte helt troligt.

– Nog kan det ju alltid göras upp planer för investerin­gar, men sedan skall man hitta pengar för dem också. Nu tog man saken i stället i egna händer och det här gynnar ju inte bara Sisu utan också andra, säger Kaisla.

Samtidigt är det onekligen mycket ovanligt att ett enkelt lag väljer att ta ett så här ett drastiskt steg. Några större risker föreligger dock inte:

– Nej, det skulle jag inte säga. Förstås är det mycket jobb, men vi är många som hjälps åt och som tror på projektet. Det har varit roligt och lärorikt att få vara en del i det här arbetet, säger Juha Lilja.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? NYA TIDER. Än så länge tränar Sjundeåför­eningen Sisu på idrottspla­nen i stationssa­mhället. I framtiden lär det bli spel i Pickala.
FOTO: LINA ENLUND NYA TIDER. Än så länge tränar Sjundeåför­eningen Sisu på idrottspla­nen i stationssa­mhället. I framtiden lär det bli spel i Pickala.
 ?? STRANDBERG
FOTO: MIRA ?? NYA TIDER. För läge sedan spelades Sjundeå Cup i handboll här. Nästa år, om allt går som tänkt, spelas det i stället fotboll på konstgräs där.
STRANDBERG FOTO: MIRA NYA TIDER. För läge sedan spelades Sjundeå Cup i handboll här. Nästa år, om allt går som tänkt, spelas det i stället fotboll på konstgräs där.
 ??  ?? MOT NYA MÅL. Än så länge håller Sisus juniorer till på idrottspla­nen i stationssa­mhället. I framtiden är det förhoppnin­gsvis spel på konstgräs i Pickala som gäller.
MOT NYA MÅL. Än så länge håller Sisus juniorer till på idrottspla­nen i stationssa­mhället. I framtiden är det förhoppnin­gsvis spel på konstgräs i Pickala som gäller.
 ??  ?? ELDSJÄLAR. Juha Lilja och Arto Hujanen jobbar för konstgräsp­rojektet.
ELDSJÄLAR. Juha Lilja och Arto Hujanen jobbar för konstgräsp­rojektet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland