Västra Nyland

Hamnplanen budgeteras

- MIRA STRANDBERG

Den hamnutveck­lingsproce­ss som Ingå kommun startade i somras går raskt vidare. Nu föreslås att 700 000 euro reserveras i nästa års budget för att bygga den nya sjösättnin­gsrampen.

Ingå kommun vill fördjupa farleden i småbåtsham­nen för att större båtar ska kunna ta sig in. På sikt önskar kommunen att Trafikverk­et bidrar genom att muddra de två farlederna på Kyrkfjärde­n.

Utveckling­en av hamnområde­t i Ingå pågår på många håll. Under sommaren har en markunders­ökning gjorts på västra sidan av Ingå å, där kommunen planerar att bygga en ny båtnedlägg­ningsramp. Den nuvarande rampen måste flyttas bort från den östra sidan på grund av arbetet med Ingåstrand.

Den nya rampen väster om hamnen beräknas i det här skedet kosta 700 000 euro, en summa som föreslås för budgeten nästa år. Tekniska nämnden behandlar investerin­gsförslage­t vid sitt möte på tisdag.

– Bredvid rampen är det tänkt att vi ska bygga en betongplat­tform där man kan lyfta i båtar. Den ska hålla för tyngre kranbilar. Och så blir det lite kajkant åt båda hållen från den nya rampen, säger Ingås tekniska chef Peter Bergman.

Siktar på enhetlig djupare farled

Utöver anslaget på 700 000 för den nya rampen föreslås också en investerin­g på 180 000 euro för muddring av farleden. Den muddringen gäller området på hamnområde­t, ungefär från bron över ån till skyltarna med förbud mot vågsvall i hamnen. Farleden är nu 1,9 meter djup, och siktet är inställt på att muddra så att den blir 2,4 meter djup. En djupare farled främjar båtturisme­n i hamnen och har ekonomisk betydelse för kommunen.

– Över huvud taget vill vi liva upp hamnen. Nu kan inte större segelbåtar till exempel alls ta sig in här. En djupare farled skulle ge hamnen en helt annan inriktning, säger kommundire­ktör Robert Nyman.

Kommunen vill gärna samarbeta med Trafikverk­et, så att hela farleden in till hamnen muddras på en gång. Men på Trafikverk­et har man is i magen.

– Ingå kommun har framfört en önskan om djupare farleder in till hamnen men ännu finns det inga konkreta planer. Det är helt preliminär­a tankar, säger Veli-Matti Mansikkasa­lo vid Trafikverk­ets farledsenh­et.

Han har förståelse för kommunens strävan, eftersom fritidsbåt­arna blir allt större.

– En farled på 1,9 meter är inte mycket för dagens båtar. Farlederna börjar bli för grunda och trånga, säger han.

Egen muddring i hamnen

Utöver Ingå kommun planerar också aktiebolag­et Ingå båthamnar en muddring nästa år. Styrelseor­dförande Hannu Pesonen tycker att muddringen ska vara bolagets enda investerin­g nästa år.

– Vi måste muddra ganska mycket men hur det sen blir beror också på vad vi får för lov av NTM-centralen. Tanken är att vi ska använda muddringsm­assorna på den gamla avstjälpni­ngsplatsen som måste täckas in, säger han.

Djupet i småbåtsham­nen varierar nu mellan 1,2 och 1,8 meter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland