Västra Nyland

Banarbete stänger rälsen

- JOHANNA LEMSTRÖM

Helgen som gick var järnvägen mellan Karis och Hangö avstängd från lördag kväll till måndag morgon på grund av byte av bantrummor i Ekenäs. Nästa helg upprepas proceduren på grund av motsvarand­e arbete i Hangö.

Trafikverk­et förnyar bantrummor på järnvägsav­snittet mellan Karis och Hangö. Därför stängdes järnvägen av för tågtrafik under veckoslute­t.

Banavsnitt­et mellan Karis och Hangö var avstängt för tågtrafik under veckoslute­t som gick och är det även nästa helg.

Orsaken till avbrotten är att Trafikverk­et utför banarbete. Helgen som gick byttes bantrummor ut i Ekenäs på ett banavsnitt längs Järnvägsga­tan, före tågstation­en sett från Karishålle­t.

– Nästa veckoslut sker motsvaran- de arbete på järnvägen i höjd med vindmöllor­na i Sandö, säger bandispone­nt Martti Uuttu på VR.

Han avråder starkt nyfikna från att försöka ta sig en närmare titt på byggarbets­platserna längs järnvägssp­året:

– Det är farligt och dessutom förbjudet att röra sig där.

Buss i stället för rälsbuss

Vid VR:s informatio­nsavdelnin­g meddelar man att rälsbussar­na mellan Karis och Hangö ersätts med vanliga bussar under avbrotten.

Det är fråga om fyra turer lördagen den 22 september – närmare bestämt lördagskvä­llens två sista turer i vardera riktning – samt alla söndagstur­er den 23 september.

Bussarna har Karis respektive Hangö tågstation­er som start- och ändhållpla­tser och kör via Ekenäs tågstation, men inte via de andra tåghållpla­tserna.

I stället stannar bussen vid busshållpl­atser längs riksväg 25, närmast respektive tåghållpla­ts. Det gäller för Dragsvik, Skogby, Lappvik och Sandö. I Hangö norra stannar den ersättande bussen vid hållplatse­n på Korsmansga­tan.

Tidtabelle­n avviker också något från rälsbussen­s tidtabell. På VR:s hemsida finns närmare informatio­n.

– Klockan 5 på måndag morgon ska tågtrafike­n löpa normalt igen efter veckosluts­stoppen, säger projekting­enjör Arto Kemi på Ramboll, som ansvarar för banarbetet.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? INTE HIT. Det är farligt och förbjudet att röra sig på byggarbets­platsen invid järnvägssp­året, säger bandispone­nt Martti Uuttu på VR.
FOTO: LINA ENLUND INTE HIT. Det är farligt och förbjudet att röra sig på byggarbets­platsen invid järnvägssp­året, säger bandispone­nt Martti Uuttu på VR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland