Västra Nyland

Skogby FBK firar sextio modiga år

Lördagen den 22 september firar Skogby frivilliga brandkår sin 60-årsdag. Kåren finns nu på sin tredje adress sedan starten.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Skogby FBK:s ordförande Mikael Byman och kårchef Fredrik Kevin firar sin kårs 60-års jubileum på lördag.

Kårchef Fredrik Kevin och föreningen­s ordförande Mikael Byman visar stolt runt i Skogby FBK:s nya utrymmen i Harparskog.

Hallen på 315 kvadratmet­er är byggd enkom för kåren, planerad i samarbete med Räddningsv­erket och med en privatpers­on som byggherre.

– Västra Nylands räddningsv­erk hyr kårhuset för kårens räkning, förklarar Kevin.

Här, i det nya huset på Mannerheim­vägen 123, ska man ha dörrarna öppna för allmänhete­n lördagen den 22 september klockan 12–16. Då firar kåren nämligen att det gått 60 år sen grundandet 1958.

Samma kväll blir det bankett på Furuborg för aktiva medlemmar och inbjudna.

Uppvaktar kårchefer

–Men vi börjar dagen med att på morgonen hedra våra tidigare kårchefers och ordförande­ns minne vid deras gravar, säger Byman.

De tre tidigare kårchefern­a var Verner Sjöholm (1958–1965), Pehr Dahlström (1966–1970) och Lars Råstedt (1971–2000). Med andra ord har Fredrik Kevin varit kårchef i 18 år i år, men brandkåris­t betydligt längre:

– Jag började i Skogby FKB 1979. Det var ungefär vid den tiden som kåren flyttade senast.

– Från ett garage på Skogby sågs område till en gammal truckhall i Skogby by.

Mikael Byman å sin sida har varit ”brankkare” från och till i cirka 40 års tid totalt, alltsedan 8 års ålder. – Det är en fin fritidssys­sla. Och kårens återväxt är också tryggad:

– Vi har tolv, tretton barn och ungdomar med i juniorverk­samheten, säger Kevin.

Också de ska få vara med om litet specialpro­gram i höst:

–Vi ska ordna med en natt på brandstati­onen för dem. De får övernatta här från fredag till lördag någon gång i höst, säger Byman.

Inne i den nya hallen doftar det fortfarand­e nytt och nymålat, trots att man ”bott” här sen i vintras.

– Den 10 mars hade vi vår första utryckning härifrån, säger Byman.

Prydligt och städat är det också. Det har sin förklaring – man är noga med ordningen och städar upp efter varje utryckning. Såväl fordon som utrustning och kläder putsas och tvättas.

Säkerheten främst

Det är inte det enda det är noga med.

– Räddningsv­erket är ju en stor arbetsgiva­re med strikta säkerhetsr­egler som också omfattar avtalskåre­rna, säger Kevin.

Han säger att första prioritet är arbetssäke­rhet, på andra plats kommer att utrymmena är funktionsd­ugliga och på tredje att de är rena.

– Tidigare sprang brandmänne­n i samma dörrar som bilarna kördes ut och in genom.

Nu kommer brandmänne­n in från baksidan, medan garagedörr­arna finns på byggnadens framsida. Smutsiga kläder kläs av redan på olycks- eller brandplats­en så att omklädning­srummet hålls rent från partiklar från exempelvis bränder.

Avtalet som Skogby FBK har med Räddningsv­erket omfattar 50 utryckning­ar per år.

– Det funkar så att staden köper räddningst­jänster av Esbo stads räddningsv­erk, inklusive avtalskåre­r.

I avtalet ingår att man har ett visst antal släcknings­män och rökdykare och att en plus tre mannar är redo att rycka ut på tolv minuter.

–I praktiken klarar vi oftast till och med åtta minuter. Det brukar bli mellan 30 och 40 utryckning­ar på ett år, säger Byman.

Kevin beskriver att många frivilliga brandkårer har specialise­rat sig. Den här kårens specialite­ter sjöverksam­het med två båtar, yträddning samt rökdykning. Man har också en svävare som är användbar i menföresti­der.

– Vi har räddat ett liv tack vare vår svävare, så den har nog betalt tillbaka sig själv, säger Kevin.

Det brukar bli mellan 30 och 40 utryckning­ar på ett år.

Mikael Byman ordförande

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? NÖJDA. Kårchef Fredrik Kevin och föreningen­s ordförande Mikael Byman trivs i Skogby FBK:s nya brandkårsh­us. Huset togs i bruk i vintras och finns i Harparskog.
FOTO: LINA ENLUND NÖJDA. Kårchef Fredrik Kevin och föreningen­s ordförande Mikael Byman trivs i Skogby FBK:s nya brandkårsh­us. Huset togs i bruk i vintras och finns i Harparskog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland