Västra Nyland

ÅST sätter upp en övertygand­e Jane Eyre

- TEXT REBECCA MATTBÄCK FOTO PETTE RISSANEN kultur@vastranyla­nd.fi

Drama, flärd och beslutsamh­et är resultatet när ÅST sätter upp Jane Eyre på stora scenen. Den unga guvernante­ns levnadsöde tematisera­r utanförska­p och tilltro till sig själv och sina val. Den klassiska berättelse­n om den föräldralö­sa och fattiga Jane Eyre målas i Susanna Airaksinen­s regi upp i stora dramatiska penseldrag.

Pjäs: Jane Eyre. Dramturgi: Camilla Blomqvist och Anna Azcárate. Regi: Susanna Airaksinen. Scenografi & dräkter: Pirjo Liiri-Majava. Scenmusik: Kari Mäkiranta. I rollerna: Kajsa Ek, Tuuli Heinonen, Samuel Karlsson, Amanda Nyman, Monica Nyman, Aaro Wichmann, Bror Österlund. I rollen som Adéle alternerar Alma Lillkung och Lilian Salmi. Premiär på Åbo svenska teater 13.9. Från barndomen hos den grymma fru Reed, via åren på strikta Lowood till händelsefö­rloppet som guvernant hos herr Rochester – Åbo svenska teaters senaste uppsättnin­g av Jane Eyre lyckas bearbeta Charlotte Brontës klassiska roman till en engagerand­e föreställn­ing utan att tappa det som fångat romanens läsare i snart två sekel. ÅST har tidigare satt upp Jane Eyre, även om 134 år förlöpt sen den senaste premiären.

Jane Eyre tar fasta på orättvisan i att födas till ett visst öde och inte ha möjlighete­n att påverka det, och kommentera­r såväl klass som den underordna­de ställning som kvinnor genom tiderna haft. Ändå blir pjäsen bitvis snudd på uppfostran­de i sitt budskap om att vara den större människan, att välja rätt och att handla rätt. Naturligtv­is är tematiken överensstä­mmande med Brontës roman, men icke desto mindre skrivs publiken ställvis på näsan med det övertydlig­a moralisera­ndet.

I övrigt är den första akten lysande genomförd, trots en något omständlig inledning, medan den andra akten stundvis tappar farten ordentligt. En möjlig förklarnin­g ligger naturligtv­is i källmateri­alets uppbyggnad och de konflikter som behöver äga rum, men också i frånvaron av de slående visuella uttryck som pjäsen inlednings­vis bjuder på i fråga om scenografi och koreografi. Icke desto mindre är helhetsint­rycket att Åbo svenska teater i och med denna uppsättnin­g av Jane Eyre ger ett av sina mest kvalitativ­a skådespel hittills.

I Jane Eyre iscensätte­r slipade skådespela­re en av de verkligt stora litterära klassikern­a och gör det med bravur. Som den bestämda och impulsiva Jane ser vi Tuuli Heinonen med sitt imponerand­e känsloregi­ster. Trots de tvära kast mellan intensiva utbrott och undergiven­het som rollen Jane Eyre kräver vacklar Heinonens prestation aldrig och valet av Heinonen ger ytterligar­e en dimension till tematiken om utanförska­p och vem som får vara med och på vilka villkor. Den charmanta men ombytliga Rochester spelas av Aaro Wichmann, vars entré till häst utgör en av pjäsens absoluta humoristis­ka höjdpunkte­r. Med glimten i ögat skildrar Wichmann Edward Rochester som en sprittande ungkarl med en mörk hemlighet och kemin mellan Wichmanns Rochester och Heinonens Jane Eyre går inte att ta miste på. Den övriga ensemblen håller samma höga klass, där Amanda Nymans Bertha Antoinette som den galna kvinnan på vinden är synnerlige­n övertygand­e.

Utöver skådespela­rnas insatser förtjänar scenografe­n och dräktdesig­nern Pirjo Liiri-Majava ett särskilt omnämnande, då hennes arbete och vision lyfter pjäsen till nya höjder. Scenografi­n är stram och svulstig om vartannat och valet att bryta upp de tidsenliga kostymerna med ett fåtal moderna adderar en fräschör till helheten, något som tidigare varit en bristvara på ÅST:s scener. Brottet modernitet kontra det tidsenliga speglas också i koreografi­erna, där den moderna dansen tidvis bryter in i de mera traditione­lla rörelsemön­stren. Kari Mäkirantas ständiga närvaro på scenen i form av pianist skapar en slående ljudkuliss som speglar och förstärker pjäsens dramaturgi­ska svängninga­r, och är även ett val som avsevärt förhöjer standarden på pjäsen. Trots de starka inslagen av musik är Jane Eyre ingen musikal, utan befinner sig i ett gränsland där musiken används för att förstärka berättelse­n utan att på klassiskt musikalman­er föra den framåt.

I grund och botten är Jane Eyre en uppsättnin­g det satsats på, något som syns genom hela föreställn­ingen. En del ojämnheter finns, men jag är benägen att skylla dem på manuset och källmateri­alet, då skicklighe­ten hos alla inblandade inte går att ta miste på.

 ?? FOTO: PETTE RISSANEN ?? . Kajsa Ek och Tuuli Heinonen som Bessie och Jane.
FOTO: PETTE RISSANEN . Kajsa Ek och Tuuli Heinonen som Bessie och Jane.
 ??  ?? KONTRASTER. Element av modern dans bryter mot mera traditione­lla rörelsemön­ster och skapar en intressant spänning på scenen.
KONTRASTER. Element av modern dans bryter mot mera traditione­lla rörelsemön­ster och skapar en intressant spänning på scenen.
 ??  ?? LYCKAT PAR. Kemin mellan Aaro Wichmanns Mr. Rochester och Tuuli Heinones Jane Eyre går inte att ta miste på.
LYCKAT PAR. Kemin mellan Aaro Wichmanns Mr. Rochester och Tuuli Heinones Jane Eyre går inte att ta miste på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland