Västra Nyland

Minskande intäkter pinar bildningen

- HARALD GRÖNSTRAND

Dagvårdens intäkter minskar drastiskt, medan kostnadern­a för skolor och renovering­ar kräver investerin­gar.

Bildningsn­ämnden behandlade budgetförs­laget för 2019 under sitt senaste möte. I förslaget kommer utgifterna att vara närmare 14,8 miljoner euro, medan inkomstern­a skulle landa på 942 000 euro. Verksamhet­sbidraget skulle vara 13,8 miljoner euro. Jämfört med det i år skulle budgeten kräva 255 000 euro mer i verksamhet­sbidrag.

Enligt uppskattni­ngen kommer intäkterna nästa år att minska med närmare 185 000 euro, medan kostnadern­a skulle öka med 72 000.

De största investerin­garna i budgeten är Hagapark skola och Centralsko­lan, men renovering­en av idrottshus­ets golv och utvidgning­en av gymmet tar också en stor del av budgetmedl­en.

Halmstadsg­årdens sanering får vänta till år 2020 enligt förslaget, för 2019 finns det i budgeten endast plats för planeringe­n.

Intäkterna för dagvårdsve­rksamheten i Hangö väntas minska med närmare 189 000 euro, det vill säga med närmare en tredjedel. En delorsak är att antalet barn i dagis uppskattas minska från 319 till 309, men de höjda inkomstgrä­nserna för föräldrarn­a och den höjda syskonraba­tten inverkar också.

Däremot uppskattar bildningsn­ämnden att grundskolo­rnas och gymnasiern­as resurser kommer att vara rätt så stabila, trots att det finns ett stort behov av skolgångsb­iträden och assistente­r.

Inom idrotten föreslår nämnden att en ny idrottsins­truktörstj­änst inrättas för att utveckla specialidr­otten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland